Blog

8 εκπληκτικές πληροφορίες για τις γάτες Munchkin: Γενετική, ιδιοσυγκρασία & ταχύτητα

Οι γάτες Munchkin αποτελούν συχνά αντικείμενο ίντριγκας για τους λάτρεις των γατών λόγω της μοναδικής τους εμφάνισης. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα σε αυτές τις στοργικές και κοινωνικές γάτες μικρού αναστήματος εκτός από την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά τους.

Έχουν περιβληθεί από διαμάχη από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το 1991 και έχουν μια σειρά από ιδιορρυθμίες που τις καθιστούν εξίσου συναρπαστικές όσο και πανέμορφες. Σε αυτή τη δημοσίευση, θα μοιραστούμε μερικά εκπληκτικά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τις γάτες Munchkin.

Τα 8 πληροφορίες για τις γάτες Munchkin

1. Μια αυθόρμητη γενετική μετάλλαξη είχε ως αποτέλεσμα τη γάτα Munchkin.

Το αυτοσωμικό γονίδιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των κοντών ποδιών της γάτας Munchkin. Αντί να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, τα κοντά πόδια είναι μια αυθόρμητη μετάλλαξη.

Οι τυπικές γάτες Munchkin έχουν τόσο το γονίδιο “Μ” (κοντά πόδια) όσο και το γονίδιο “μ” (μακριά πόδια), τα οποία μαζί συνθέτουν τον γενετικό συνδυασμό “Μm”. Είναι απαραίτητο για μια γάτα-γονέα να έχει μόνο ένα αντίγραφο του αυτοσωμικού γονιδίου για να μεταβιβαστεί στα γατάκια της.
2. Οι γάτες Munchkin μπορεί να έχουν διαφορετικό μήκος ποδιών.

Ίσως σας εκπλήξει να μάθετε ότι η πεποίθηση ότι κάθε γάτα Munchkin έχει κοντά πόδια είναι στην πραγματικότητα αναληθής. Υπάρχουν τρία μήκη ποδιών που μπορεί να έχει μια γάτα Munchkin – “standard”, “σούπερ κοντό” και “rug hugger”.

Το “Rug hugger” είναι το μικρότερο δυνατό μήκος ποδιού, ενώ το “standard” είναι το μεγαλύτερο. Οι γάτες Munchkin με μακριά πόδια δεν φέρουν το ετερόζυγο γονίδιο (ένα κύτταρο που περιέχει δύο διαφορετικά αλληλόμορφα).

3. Οι γάτες Munchkin είναι εκπληκτικά γρήγορες.

Αν και οι γάτες Munchkin έχουν μερικές φορές δυσκολίες με το άλμα, είναι απόλυτα ικανές να τρέχουν και να σκαρφαλώνουν όπως και άλλες φυλές γατών. Είναι μια περίεργη ράτσα, μην εκπλαγείτε αν βρείτε τη Munchkin σας σκαρφαλωμένη στην κορυφή του γατόδεντρου να παρακολουθεί όλα τα έρχομαι και φεύγω της καθημερινής ζωής. Είναι επίσης πραγματικά εκπαιδεύσιμες και μπορούν να διδαχθούν κόλπα και παιχνίδια.


4. Οι γάτες Munchkin είναι αμφιλεγόμενες.

Όταν οι Munchkin έγιναν για πρώτη φορά γνωστές στο κοινό, πολλοί τρόμαξαν από την ασυνήθιστη εμφάνισή τους. Ένας δικαστής μάλιστα αναφέρθηκε στις γάτες Munchkin ως “προσβολή για κάθε εκτροφέα με ήθος”.

Σήμερα είναι πολύ πιο δημοφιλείς, αλλά η εκτροφή των Munchkin εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη για λόγους υγείας και πολλοί φαίνεται να διχάζονται για το αν οι Munchkin είναι ή όχι μια γενικά υγιής φυλή.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τις γάτες Munchkin, όπως η αρθρίτιδα και η λόρδωση, αλλά οι εκτροφείς υποστηρίζουν ότι αυτές δεν είναι ειδικές για τη φυλή. Επιπλέον, οι γάτες Munchkin εκτιμάται ότι έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 12-15 χρόνια, κάτι που είναι αρκετά καλά νέα.

5. Η CFA και η ACFA δεν αναγνωρίζουν τις γάτες Munchkin.

Ο Σύνδεσμος Γατοπαραγωγών και ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Γατοπαραγωγών δεν αναγνωρίζουν τις Munchkin, όπως και πολλές άλλες ενώσεις σε όλο τον κόσμο, λόγω της διαμάχης που σχετίζεται με το πόσο υγιείς είναι αυτές οι γάτες.
6. Η πρώτη Munchkin στην Αμερική ονομαζόταν “Blackberry”.

Η Blackberry ήταν μια έγκυος αδέσποτη γάτα με κοντά πόδια. Διασώθηκε από τη Sandra Hochenedel -προφανώς ενώ κρυβόταν κάτω από ένα φορτηγό- το 1983. Η Blackberry απέκτησε αργότερα γατάκια, μερικά από τα οποία είχαν κοντά πόδια. Η Hochenedel χάρισε ένα από αυτά τα γατάκια σε έναν φίλο της, ένα αρσενικό γατάκι που ονομάστηκε Τουλούζ.

Από εκεί και πέρα, γεννήθηκαν όλο και περισσότερα κοντοπόδαρα γατάκια, και η γάτα Munchkin έγινε τελικά γνωστή στο κοινό στις ΗΠΑ, αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αρχικά δεν έτυχε θερμής υποδοχής.

7. Οι γάτες Munchkin είναι γνωστές για τις αστείες καθιστικές τους στάσεις.

Αν σας δοθεί ποτέ η ευκαιρία, παρατηρήστε μια γάτα Munchkin για να δείτε πώς κάθεται και στέκεται. Συχνά στέκονται και κάθονται ισορροπώντας στα πίσω πόδια τους, δίνοντας την εντύπωση ότι στέκονται ή κάθονται όπως ένας άνθρωπος, αν και κάποιοι το περιγράφουν ως “κουνελοειδές”.
8. Οι γάτες Munchkin είναι εξαιρετικά στοργικές.

Οι απόλυτες “ανθρώπινες γάτες”, οι Munchkins είναι γνωστές για τη στοργική τους φύση. Τους αρέσει να περνούν πολύ χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους, οπότε αν λείπετε συχνά από το σπίτι, μια Munchkin μπορεί να μην είναι το καλύτερο είδος γάτας για εσάς.

Σε πολλές αρέσει να τις αγκαλιάζουν και να κάθονται στην αγκαλιά των ανθρώπων τους. Αυτό ισχύει για κάθε γάτα ανεξαρτήτως φυλής, αλλά είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά πώς να είναι ευγενικά με την ευαίσθητη γάτα Munchkin.

Εμφάνιση

Οι γάτες Munchkin έχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση που οι περισσότεροι λάτρεις της γάτας είτε λατρεύουν είτε μισούν. Αυτά τα μικροκαμωμένα κατοικίδια είναι αισθητά χαμηλά στο έδαφος, με πόδια που είναι περίπου 7,5 εκ. πιο κοντά από το μέσο αιλουροειδές. Οπτικά, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν το Munchkin το Dachshund του βασιλείου των γατών. Κάποιοι αναφέρουν ακόμη και το Munchkin ως «λουκάνικο γάτο», ένα παρόμοιο παρατσούκλι με τον αγαπημένο σκύλο.

Τα κοντά άκρα του Munchkin οφείλονται σε μια φυσική γενετική μετάλλαξη και είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της φυλής. Οι γάτες Munchkin υπάρχουν σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα στυλ τριχώματος και μπορεί να έχουν κοντό τρίχωμα, μακρύ τρίχωμα ή να είναι άτριχα. Τα κοντότριχα Munchkin έχουν βελούδινο τρίχωμα μεσαίας πυκνότητας, ενώ τα μακρύτριχα Munchkin έχουν μεταξένια λεία γούνα. Δημοφιλείς αποχρώσεις και μοτίβα τριχώματος είναι το τιγρέ, γκρι και μαύρο.

Μια σημαντική σημείωση: Αν και η γάτα Munchkin υπάρχει σε πολλές αποχρώσεις, είναι ξεχωριστή ράτσα – όχι μικροσκοπικές εκδοχές άλλων φυλών γατών.

Συμπέρασμα

Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω στοιχεία, οι γάτες Munchkin έχουν προκαλέσει αρκετή αναστάτωση από τότε που ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τη δεκαετία του 1980, αλλά σήμερα, ευτυχώς, περισσότερο για τους σωστούς λόγους – τη στοργική τους φύση, τις ικανότητες που κάνουν την αγκαλιά τους και την ευφυΐα τους. Η διάρκεια ζωής τους εκτιμάται ότι είναι περίπου 12-15 χρόνια, οπότε αν αποκτήσετε μια γάτα Munchkin, να είστε προετοιμασμένοι να δεσμευτείτε μαζί της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα!

Η σύγχρονη διαδικασία αναπαραγωγής περιλαμβάνει το ζευγάρωμα ενός Munchkin (η μετάλλαξη δεν είναι εκλεκτική ως προς το φύλο) με μια γάτα που δεν έχει τη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη είναι κυρίαρχη και θα οδηγήσει σε μια γέννα από γάτες Munchkin. Ωστόσο, όταν δύο Munchkin εκτρέφονται μαζί, η μετάλλαξη είναι θανατηφόρα – αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η πρακτική αναπαραγωγής Munchkin είναι αμφιλεγόμενη. Πριν φέρετε οποιοδήποτε κατοικίδιο στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με έναν ηθικό εκτροφέα.