Blog

Είναι όλες οι πορτοκαλί γάτες Tabby αρσενικές; Τι λένε οι στατιστικές

Εάν γνωρίζετε για τις γάτες ή είστε ιδιοκτήτης γάτας, ίσως έχετε ακούσει φήμες ότι όλες οι πορτοκαλί Tabby γάτες είναι αρσενικές. Αυτή η φήμη, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς σωστή. Δεν είναι όλες οι πορτοκαλί γάτες Tabby αρσενικές, αν και η συντριπτική πλειονότητα, περίπου το 80%, είναι αρσενικές. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι το 20% των πορτοκαλί ταμπάδων είναι θηλυκές, αριθμός που δεν είναι καθόλου μικρός.

Είστε περίεργοι να μάθετε γιατί οι περισσότερες πορτοκαλί Tabby γάτες είναι αρσενικές, τι το προκαλεί αυτό, καθώς και άλλα γεγονότα σχετικά με το γιατί ορισμένα χρώματα γατών είναι κυρίως αρσενικά και ορισμένα κυρίως θηλυκά; Αν ναι, διαβάστε παρακάτω! Παρακάτω, έχουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και σε αρκετές ακόμη, καθώς και συναρπαστικά γεγονότα και άλλες πληροφορίες.

Το χρώμα και το φύλο συνδέονται στενά στις γάτες

Αν θυμάστε τη βιολογία του λυκείου (η οποία ομολογουμένως ήταν δύσκολη για πολλούς από εμάς), πιθανότατα μάθατε ότι δύο χρωμοσώματα καθορίζουν το φύλο στα θηλαστικά: το χρωμόσωμα Χ και το χρωμόσωμα Υ. Οι γάτες, όπως όλα τα θηλαστικά, έχουν και άλλα χρωμοσώματα, και σε άλλα θηλαστικά, αυτά τα διαφορετικά χρωμοσώματα καθορίζουν χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των μαλλιών τους, το μέγεθος, το σχήμα και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.

Στις γάτες, ωστόσο, το χρωμόσωμα Χ φέρει επίσης τις πληροφορίες για το χρώμα των μαλλιών. Το χρωμόσωμα Χ φέρει δύο γονίδια, γνωστά ως αλληλόμορφα. Ένα αλληλόμορφο γονίδιο μπορεί να έχει παραλλαγές, και το αλληλόμορφο χρώμα των μαλλιών στο χρωμόσωμα Χ μπορεί να είναι είτε μαύρο είτε πορτοκαλί. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι και τα δύο ταυτόχρονα.

Πώς δημιουργούνται τα χρώματα της γάτας

Δεδομένου ότι οι αρσενικές γάτες (και άλλα αρσενικά θηλαστικά) φέρουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ (ΧΥ), μια αρσενική γάτα μπορεί να είναι μαύρη ή πορτοκαλί, αλλά όχι και τα δύο. Ωστόσο, επειδή είναι ΧΧ, μια θηλυκή γάτα μπορεί να έχει πορτοκαλί τρίχωμα καθώς και πορτοκαλί και μαύρο τρίχωμα, πράγμα που θα την έκανε calico.

Μια αρσενική γάτα θα είναι πάντα ένας συνδυασμός των χρωμοσωμάτων Χ και Υ. Εάν έχει πορτοκαλί χρωμόσωμα Χ, θα είναι πορτοκαλί. Αυτή η περίσταση συμβαίνει σε ποσοστό άνω του 80% των περιπτώσεων, γι’ αυτό και το 80%+ όλων των πορτοκαλί γατών είναι αρσενικές. Για να είναι μια θηλυκή γάτα πορτοκαλί, θα πρέπει να έχει δύο πορτοκαλί Χ, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο, ώστε λιγότερο από το 20% των πορτοκαλί γατών είναι θηλυκές.

Αν το προεκτείνουμε αυτό λίγο περισσότερο, δεδομένου ότι όλες οι θηλυκές γάτες είναι ΧΧ και το Χ μπορεί να είναι είτε πορτοκαλί είτε μαύρο, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός calico γατών είναι θηλυκές από ό,τι οι πορτοκαλί ταμπέ γάτες είναι αρσενικές. Μελέτες έχουν καθορίσει ότι λιγότερα από ένα στα 1.000 γατάκια γεννιούνται αρσενικά και calico. Μάλιστα, για να είναι ένα αρσενικό calico, θα πρέπει να είναι XXY, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο και αφύσικο, και συνήθως προκαλείται από μια ανωμαλία στη μητέρα γάτα όταν είναι έγκυος.

Οι περισσότερες γάτες πορτοκαλί Tabby είναι αρσενικές

Όποια κι αν είναι η χρωμοσωμική περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότερες πορτοκαλί Tabby γάτες είναι αρσενικές. Αν έχετε θηλυκή πορτοκαλί ταμπέ γάτα, θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό, διότι υπάρχουν πολύ λίγες. Από την άλλη, είτε αρσενικές είτε θηλυκές, οι περισσότερες πορτοκαλί γάτες είναι φιλικές και καλομαθημένες. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι μερικές από τις πιο διάσημες γάτες είναι πορτοκαλί, όπως η κωμική γάτα Garfield, ο Milo από το The Adventures of Milo and Otis και ο Morris, η γάτα των 9 Lives cat food.

Ποιο είναι το πιο σπάνιο χρώμα για γάτα;

Παρόλο που οι πορτοκαλί γάτες Tabby είναι αρσενικές σε ποσοστό πάνω από 80% και οι calico γάτες είναι σχεδόν πάντα θηλυκές, αυτά τα δύο χρώματα και συνδυασμοί δεν είναι τα σπανιότερα στον κόσμο των γατών. Το χρώμα αυτό είναι το αλμπίνο, το οποίο προέρχεται από δύο υπολειπόμενα γονίδια που η τυχερή γάτα αλμπίνο παίρνει τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα της γάτας.

Παραδόξως, το πορτοκαλί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα γάτας. Επίσης, υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές του πορτοκαλί τριχώματος, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού. Υπάρχει επίσης το ριγέ, το τικέ και το στικτό. Μόλις το πορτοκαλί ταγάρι σας γίνει περίπου ενός έτους, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι γύρω από το στόμα τους αρχίζουν να σχηματίζονται μαύρες φακίδες, που ονομάζονται lentigo. Τα καλά νέα είναι ότι, πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένο, το lentigo δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία του πορτοκαλί Tabby σας.


Είναι οι γάτες πορτοκαλί Tabby ιδιαίτερες;

Όλες οι γάτες είναι μοναδικές, με μοναδικά χρώματα, μοτίβα και προσωπικότητες. Ωστόσο, πολλοί λάτρεις των γατών πιστεύουν ότι οι πορτοκαλί γάτες δείχνουν περισσότερη στοργή από τις γάτες άλλων χρωμάτων. Ένας λόγος γι’ αυτό θεωρείται ότι είναι ότι οι περισσότερες πορτοκαλί Tabby γάτες είναι αρσενικές και οι αρσενικές γάτες είναι συνήθως πιο χαλαρές από τις θηλυκές γάτες.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα γάτας έχουν υποθέσει ότι οι πορτοκαλί Tabby γάτες είναι κοινωνικά πιο κυρίαρχες από τις γάτες άλλων χρωμάτων. Αυτή η κυριαρχία πιστεύεται ότι εμφανίζεται περισσότερο σε αγροτικές περιοχές όπου οι γάτες είναι σπανιότερες και τα θηλυκά έχουν λιγότερες επιλογές συντρόφων (δεδομένου ότι οι περισσότερες πορτοκαλί γάτες είναι αρσενικές). Στις αστικές περιοχές, ωστόσο, τα πράγματα αντιστρέφονται και οι πορτοκαλί ταμπά γάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες ζευγαρώματος, ιδίως λόγω των καυγάδων με άλλα αρσενικά και άλλων παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα να σκοτωθούν.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αρκετά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις πορτοκαλί Tabby γάτες ώστε να μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία αν είναι περισσότερο ή λιγότερο ιδιαίτερες από τις γάτες άλλων χρωμάτων. Επίσης, η προκατάληψη παίζει ρόλο, καθώς κάποιος που έχει πορτοκαλί ταμπέ γάτα είναι πιο πιθανό να πει ότι είναι ξεχωριστή παρά ότι δεν είναι.

Ποιο χρώμα γάτας είναι το πιο φιλικό;

Παραδόξως, όταν πρόκειται για έναν άλλο παράγοντα σχετικά με τις γάτες, τη φιλικότητα, οι πορτοκαλί γάτες με ταμπέλες έχουν και πάλι το προβάδισμα έναντι των άλλων χρωμάτων γάτας. Το 2012, για παράδειγμα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσε ότι οι πορτοκαλί γάτες θεωρούνταν οι πιο φιλικές. Μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια αποκάλυψε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα νέα σχετικά με τα χρώματα των γατών και τη φιλικότητα, όπως

Οι γκρι και λευκές θηλυκές γάτες είναι οι πιο επιθετικές με τους κτηνιάτρους
Οι πορτοκαλί γάτες Tabby αξιολογήθηκαν ως οι λιγότερο επιθετικές στο σπίτι
Οι μαύρες και λευκές γάτες αντιδρούσαν πιο αρνητικά όταν τις χειρίζονταν

Οι θηλυκές πορτοκαλί γάτες ήταν πιο επιθετικές στις περισσότερες περιπτώσεις

Τώρα, για να είμαστε σίγουροι, η συγκεκριμένη γάτα σας μπορεί να είναι η πιο γλυκιά γάτα στον πλανήτη γη, ανεξάρτητα από το χρώμα που τυχαίνει να έχει. Το πώς κοινωνικοποιείτε τη γάτα σας ως γατάκι έχει μεγάλη σχέση με το πώς συμπεριφέρεται ως ενήλικη. Η μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση οδηγεί συνήθως σε μια πιο ήρεμη, φιλική γάτα που είναι εντάξει με το να τη μεταχειρίζονται. Μια γάτα που δεν λαμβάνει αρκετή φροντίδα ως γατάκι μπορεί να είναι το αντίθετο.


Πόσο καιρό ζουν οι πορτοκαλί γάτες Tabby;

Θα χαρείτε να μάθετε ότι οι γάτες πορτοκαλί ταμπέ γενικά ζουν πολλά χρόνια, μεταξύ 15 και 20 ετών. Φυσικά, το να τις ταΐζετε με υγιεινή τροφή, να ασχολείστε μαζί τους και να κρατάτε τη γάτα σας ασφαλή από τοξίνες και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις θα σας βοηθήσει. Οι γάτες εσωτερικού χώρου συνήθως ζουν περισσότερο από τις γάτες εξωτερικού χώρου λόγω των κινδύνων που εγκυμονούνται όταν βρίσκονται έξω, όπως ασθένειες, επιθέσεις από άγρια ζώα, τροχαία ατυχήματα και ανήθικους ανθρώπους.

Οι γάτες πορτοκαλί Tabby έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας;

Στατιστικά μιλώντας, οι πορτοκαλί γάτες Tabby δεν έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από τα περισσότερα άλλα χρώματα γάτας. Όταν πρόκειται για προβλήματα υγείας στις γάτες, η φυλή τους είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελεί αιτία προβλημάτων υγείας παρά το χρώμα τους. Πράγματι, αν κοιτάξετε τη λίστα με τις πιο ανθυγιεινές γάτες (παρακάτω), θα διαπιστώσετε ότι καμία δεν είναι πορτοκαλί Tabby γάτα.

Περσική
Σιαμέζες
Sphynx
Βεγγάλη
Ragdoll
Μπίρμαν
Εξωτικό Κοντότριχο

Manx

Είναι γνωστό ότι οι πορτοκαλί γάτες Tabby είναι κολλητικές;

Ενώ κάποιοι μπορεί να τις χαρακτηρίσουν πιο φιλικές, άλλοι γατόφιλοι αποκαλούν τις γάτες πορτοκαλί Tabby “προσκολλημένες”. Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι το αγαπημένο τους πορτοκαλί αιλουροειδές είναι πάντα κάτω από τα πόδια, μένει σε όποιο δωμάτιο κι αν τύχει να βρίσκεται και ζητάει πάντα περισσότερη προσοχή. Όπως και με τη φιλικότητα, ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς γατών δείχνουν κάτι παραπάνω από λίγη προκατάληψη όταν πρόκειται για τη γάτα τους, οπότε δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αν όλες οι πορτοκαλί ταμπέ γάτες είναι προσκολλημένες. Οι ανεπίσημες ενδείξεις δείχνουν ότι οι πορτοκαλί γάτες απολαμβάνουν την παρέα των ανθρώπων τους.

Συμπέρασμα

Είναι όλες οι πορτοκαλί γάτες αρσενικές; Όχι, αλλά οι περισσότερες είναι, περίπου 8 στις 10. Αυτό συμβαίνει επειδή, για να είσαι πορτοκαλί, αρσενική γάτα Tabby, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα χρωμόσωμα Χ με το πορτοκαλί αλληλόμορφο και είσαι μέσα! Τα θηλυκά χρειάζονται δύο χρωμοσώματα Χ, και τα δύο πρέπει να έχουν το πορτοκαλί αλληλόμορφο, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχθεί, από βιολογική άποψη.

Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που δώσαμε σήμερα απάντησαν στις ερωτήσεις σας και έδωσαν μια εικόνα για το γιατί οι περισσότερες γάτες με πορτοκαλί Tabby είναι αρσενικές. Ανεξάρτητα από το χρώμα της γάτας σας, αντιμετωπίστε την σαν το ιδιαίτερο μέλος της οικογένειάς σας που είναι, και σας εγγυόμαστε ότι θα έχετε πάντα έναν καλό φίλο να σας κρατάει συντροφιά.