Blog

Αξίζει η επένδυση σε ένα cooling mat για κατοικίδια;

Ένα cooling mat ή στρώμα/χαλάκι ψύξης κατοικίδιων ζώων κάνει αυτό που λέει – χρησιμοποιείται για να δροσίζει ένα ζεστό σκυλί ή μια γάτα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ή μετά την άσκηση. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να σταματήσουν να υπερθερμαίνονται ή, ακόμη χειρότερα, να υποφέρουν από θερμοπληξία.

Παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να λαχανιάζουν και οι γάτες να γλείφονται για να δροσιστούν, μερικές φορές χρειάζονται λίγη επιπλέον βοήθεια. Δεν ιδρώνουν όπως εμείς οι άνθρωποι και έτσι δυσκολεύονται περισσότερο να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα τα βρείτε συχνά ξαπλωμένα σε δροσερό τσιμέντο ή πλακάκια.

Ένα χαλάκι ψύξης για κατοικίδια ζώα είναι μια άλλη δροσερή επιφάνεια και παραμένει πιο δροσερό για περισσότερο χρόνο.


Πώς λειτουργούν τα χαλάκια ψύξης για κατοικίδια ζώα;

Ένα χαλάκι ψύξης βασίζεται σε τζελ και, σε αντίθεση με τον κλιματισμό και άλλους τρόπους ψύξης, δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια. Ψύχεται μόνο του μέσω μιας (συνήθως) μη τοξικής χημικής ουσίας που απορροφά τη θερμότητα και μειώνει τη θερμοκρασία για το κατοικίδιό σας.

Το χαλάκι ενεργοποιείται όταν ασκείται βάρος, δηλαδή όταν το κατοικίδιο ζώο σας ξαπλώνει πάνω του. Στη συνέχεια, “επαναφορτίζεται” αυτόματα μετά από μια σύντομη περίοδο μη χρήσης. Ιδιοφυές.

Ένα χαλάκι ψύξης με νερό είναι μια άλλη επιλογή. Αυτά τα στρώματα είναι γενικά λιγότερο αξιόπιστα όσον αφορά τον έλεγχο της θερμοκρασίας, καθώς θα ζεσταίνονται περισσότερο καθώς ο πάγος λιώνει. Ωστόσο, μπορεί να τα προτιμάτε αν το κατοικίδιό σας είναι επιρρεπές στο μάσημα – δεν θέλετε να καταπιεί κατά λάθος το τζελ. Σχετικά με αυτό, διαβάστε σχετικά με τους κινδύνους πνιγμού των σκύλων και άλλους κινδύνους τυχαίας κατάποσης εδώ.

Τα πλεονεκτήματα ενός στρώματος ψύξης για κατοικίδια ζώα

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εδώ είναι τα κορυφαία πλεονεκτήματα…

Αποτελεσματικό
Αν ψάχνετε για έναν γρήγορο τρόπο να δροσίσετε το κουτάβι σας, αυτά είναι αποτελεσματικά. Μια μελέτη του 2019 εξέτασε την καλύτερη μέθοδο για την ψύξη των εργαζόμενων σκύλων μετά την άσκηση, με τις επιλογές να είναι οι εξής:

Λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να συνδέσετε το στρώμα στην πρίζα σημαίνει ότι είναι εύκολο να το μετακινήσετε και να το πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Είναι επίσης πιο οικονομικό από το να δροσίζετε το σκύλο σας με κλιματισμό ή ανεμιστήρα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρεβάτι
Ενώ το χειμώνα μπορείτε πάντα να έχετε το κατοικίδιό σας αγκαλιά στο κρεβάτι σας (και να γιατί πρέπει), το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λίγο χώρο. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα νέο κρεβάτι για το κατοικίδιό σας, γιατί να μην πάρετε αντί γι’ αυτό στο κουτάβι ή τη γάτα σας ένα χαλάκι ψύξης, το οποίο θα λειτουργεί και ως λεπτό κρεβάτι.

Τα μειονεκτήματα ενός στρώματος ψύξης για κατοικίδια ζώα

Ενώ τα χαλάκια ψύξης εξυπηρετούν έναν καλό σκοπό, υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος. Ας συζητήσουμε πότε μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να αποκτήσετε ένα χαλάκι ψύξης.

Τιμή
Τα στρώματα ψύξης για κατοικίδια ζώα κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 50 – 125 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος και τη μάρκα. Τα πατάκια από τζελ τείνουν να είναι πιο ακριβά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όσο μεγαλύτερο είναι το κατοικίδιο ζώο σας, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το στρώμα – το οποίο θα ανεβάσει την τιμή.

Τι είναι αυτό;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα καινούργια πράγματα, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβει ο σκύλος ή η γάτα σας τον σκοπό του χαλάκι ψύξης για το κατοικίδιό τους. Δοκιμάστε να τα παρασύρετε στο στρώμα με το αγαπημένο τους παιχνίδι ή μια λιχουδιά μια ζεστή μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψουν από πρώτο χέρι την υπέροχη δροσιά που μπορούν να βρουν εκεί όταν έχουν όρεξη.

Μάσημα του τζελ
Αν το κατοικίδιό σας αρέσκεται να μασάει ή να γρατζουνάει πράγματα, η απόκτηση ενός στρώματος ψύξης για κατοικίδια ζώα σε τζελ δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Παρόλο που οι περισσότερες μάρκες ισχυρίζονται ότι το τζελ τους είναι μη τοξικό, προτιμούμε να κάνουμε λάθος στην ασφαλή πλευρά.

Αξίζει τον κόπο ένα στρώμα ψύξης για κατοικίδια;

Κατά τη γνώμη μας, ένα χαλάκι ψύξης για κατοικίδια ζώα αξίζει σίγουρα τον κόπο αν το χρησιμοποιεί η γάτα ή ο σκύλος σας. Φανταστείτε να μην μπορείτε να δροσιστείτε γρήγορα ή αποτελεσματικά. Τι ευλογία πρέπει να είναι ένα χαλάκι για τόσα πολλά γούνινα παιδιά.

Και όπως αναφέραμε, τα χαλάκια ψύξης δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό τα καθιστά τόσο οικονομικά για τους τακτικούς ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα κατοικίδια ζώα ανάμεσά μας. Είναι ιδανικά για να τα παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια για κάμπινγκ ή σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς ρεύμα.

Φυσικά, μερικά σκυλιά και γάτες θα λατρέψουν το χαλάκι τους και κάποια άλλα δεν θα νοιαστούν καθόλου… οπότε αναρωτηθείτε αν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε προτού μάθετε προς τα πού θα κλίνει το κατοικίδιό σας. Μήπως να δανειστείτε ένα από έναν φίλο για να το δοκιμάσετε πρώτα;