Blog

Πόσο άσχημα μυρίζουν οι γάτες Sphynx; 6 πιθανές αιτίες & Συχνές ερωτήσεις

Οι γάτες Sphynx φημίζονται για την άτριχη εμφάνισή τους, το ρυτιδιασμένο πρόσωπο και τα τεράστια αυτιά τους. Φημολογείται επίσης ότι είναι δύσοσμες. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Και αν ναι, πόσο ακριβώς μυρίζουν;

Οι γάτες είναι εξαιρετικές στο να περιποιούνται τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να αναδύεται από το σώμα τους άσχημη οσμή. Παρόλα αυτά, ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών ισχυρίζονται ότι οι γάτες τους Sphynx έχουν ξεχωριστές μυρωδιές. Αυτές συχνά ποικίλλουν ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, αλλά οι περισσότερες μιμούνται ορισμένες φυσικές οσμές, όπως η μυρωδιά των μανιταριών, του τυριού, των Fritos, του ψωμιού, των βρώμικων ποδιών, της ωμής πατάτας και του ιδρώτα.

Ωστόσο, καμία από αυτές τις μυρωδιές δεν είναι αρκετά άσχημη για να επανεξετάσετε την απόκτηση μιας γάτας Sphynx. Με αυτό το δεδομένο, κάθε γάτα μπορεί να έχει άσχημη οσμή. Οι γάτες Sphynx όχι μόνο δεν εξαιρούνται, αλλά είναι και πιο ευαίσθητες. Διερευνούμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό και προσφέρουμε συμβουλές για την πρόληψή του.

Γιατί οι γάτες Sphynx μυρίζουν

Οι γάτες υποτίθεται ότι δεν πρέπει να έχουν έντονες οσμές. Έτσι, είναι λόγος ανησυχίας αν εντοπίσετε μια άθλια οσμή που αναδύεται από τη γάτα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί τη δυσοσμία της γάτας σας είναι να προσδιορίσετε τη φύση της οσμής και από πού προέρχεται.

Οι λόγοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα εξής: – Η μυρωδιά μπορεί να είναι πολύ έντονη, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο έντονη:
1. Υγιεινή

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες είναι καθαρές, αφού κάνουν εξαιρετική δουλειά στην περιποίηση του εαυτού τους. Ωστόσο, οι γάτες Sphynx έχουν μοναδικές ανάγκες περιποίησης, επειδή η έλλειψη τριχώματος σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν το φυσικό λάδι του δέρματός τους. Αυτές οι γάτες δεν παράγουν τόσο πολύ σωματικό έλαιο όσο άλλα αιλουροειδή.

Παρ’ όλα αυτά, το λίγο που εκκρίνουν συσσωρεύεται στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η φυλή απαιτεί πιο συχνή περιποίηση σε σύγκριση με άλλες γάτες. Διαφορετικά, το λάδι μπορεί να μαζέψει σκόνη, βρωμιά, βακτήρια και άλλα υπολείμματα, οδηγώντας σε οσμές του σώματος.
2. Λοιμώξεις του δέρματος

Οι δερματικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή στη γάτα Sphynx σας. Η έλλειψη τριχώματος καθιστά το δέρμα της πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς, ηλιακά εγκαύματα, κρυολογήματα και άλλα υποκείμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να την κάνουν ευάλωτη σε λοιμώξεις.

Οι δερματικές λοιμώξεις συχνά έχουν ως αποτέλεσμα δυσάρεστες οσμές. Ωστόσο, ορισμένες μπορεί να αναδύουν γλυκές οσμές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι περιγράφουν ορισμένες μολύνσεις από ζυμομύκητες ως γλυκιά μυρωδιά.

3. Οδοντιατρικά ζητήματα

Οι γάτες αντιμετωπίζουν επίσης στοματικά προβλήματα, όπως τερηδόνα, μολύνσεις των ούλων και όγκους στο στόμα. Ως εκ τούτου, η μυρωδιά στη γάτα Sphynx σας θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε κακή αναπνοή.

Μερικές φορές η κακή αναπνοή που αναδύεται από το στόμα της γάτας προκαλείται από άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή της γάτας σας. Επίσης, μια γάτα με αναπνοή από ούρα ή αμμωνία θα μπορούσε να έχει νεφροπάθεια.

Η δυσοσμία από το στόμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του σάλιου, καθώς η γάτα περιποιείται τον εαυτό της, με αποτέλεσμα να μυρίζουν και αυτά.


4. Προβλήματα στο αυτί

Η δυσάρεστη οσμή θα μπορούσε να προέρχεται από τα αυτιά της γάτας σας εάν έχει βακτηριακή μόλυνση, μόλυνση από ζύμη ή προσβολή από ακάρεα.

Οι λοιμώξεις των αυτιών μπορεί να προκύψουν από αλλεργίες, όγκους, πολύποδες, επιθετικό καθαρισμό, δερματικές διαταραχές, καρκίνο κ.λπ. Μια μόλυνση από ακάρεα συμβαίνει όταν η γάτα σας έχει στενή επαφή με άλλα μολυσμένα ζώα.

Οι μολύνσεις από μύκητες συνήθως προκαλούν μια μυρωδιά μούχλας, ενώ η μυρωδιά των βακτηριακών μολύνσεων μπορεί να είναι δυσάρεστη ή γλυκιά, ανάλογα με το συγκεκριμένο βακτήριο.

5. Προβλήματα στο πίσω άκρο

Οι γάτες Sphynx είναι εξαιρετικές στο να περιποιούνται τον εαυτό τους. Και είναι σχεδόν αδύνατο να μυρίσουν ούρα ή περιττώματα από το πίσω μέρος τους, εκτός αν μόλις βγήκαν από το κουτί άμμου. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και η αρθρίτιδα, μπορεί να κάνουν την αυτο-περιποίηση δύσκολη.

Επίσης, η διάρροια μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση κοπράνων στο πίσω μέρος της γάτας σας, προκαλώντας δυσάρεστη οσμή. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι χειρότερο για τις γάτες με μακρύ τρίχωμα. Αν υπάρχει έντονη μυρωδιά ούρων, μπορεί να έχετε να κάνετε με μια περίπτωση ουρολοίμωξης.
6. Κακή διατροφή

Η διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη της γάτας σας. Η έλλειψη σωστής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν τη μυρωδιά της γάτας σας Sphynx. Αυτά περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, μολύνσεις των αυτιών, αλλεργίες και δερματικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, η αλλεργία ή η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα ή αέρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές. Επίσης, η γάτα σας μπορεί να εκκρίνει ή να κάνει εμετό με περιεχόμενο που μυρίζει άσχημα.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές, καθώς τα νεφρά φιλτράρουν τις τοξίνες από το σώμα.

Πώς να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές της γάτας

Σε κανέναν δεν αρέσει μια μυρωδάτη γάτα και αυτό μπορεί να κάνει το δέσιμο μια πρόκληση. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε ή να σταματήσετε τη δυσοσμία της γάτας σας sphynx. Τα παρακάτω είναι μερικά από αυτά.
Καθαρίζετε τακτικά τη γάτα σας

Οι γάτες sphynx είναι εξαιρετικοί περιποιητές. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται βοήθεια μια στο τόσο. Η απουσία γούνας οδηγεί στη συσσώρευση φυσικών ελαίων στο δέρμα, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν βρωμιά, βακτήρια και άλλα υπολείμματα.

Η βρωμιά και τα βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να συσσωρευτούν σε περιοχές που η γάτα σας Sphynx δεν μπορεί να φτάσει, όπως κάτω από τις μικρές πτυχές του δέρματός της. Ως εκ τούτου, απαιτείται η βοήθεια και η επίβλεψή σας.

Μπορείτε να καθαρίσετε τη γάτα Sphynx σκουπίζοντας το σώμα της με ένα υγρό πανί. Συνιστάται όμως το τρεχούμενο νερό, καθώς θα ξεπλύνει όλες τις ακαθαρσίες. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια μπανιέρα ή έναν νεροχύτη, αλλά οι περισσότερες γάτες δεν μπαίνουν πρόθυμα κάτω από το νερό.

Άλλες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας sphynx περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να διασπάσετε εύκολα τα έλαια
  • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος της γάτας σας
  • Ξεπλύνετε καλά όλο τον αφρό
  • Στεγνώστε εντελώς τη γάτα σας για να αποφύγετε το κρυολόγημα
  • Αποφύγετε το πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά της γάτας σας
  • Προσφέρετε λιχουδιές για να αποφύγετε τους αγώνες στο μέλλον

Το μπάνιο της γάτας σας είναι χαμένη προσπάθεια αν δεν καθαρίσετε το περιβάλλον της. Αυτό περιλαμβάνει τα κλινοσκεπάσματά της και άλλες επιφάνειες στις οποίες μπορεί να έχει μεταδώσει την άσχημη μυρωδιά.

Ταΐστε τη γάτα σας με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα και απαιτούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μέτρια λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες. Μια τέτοια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα προάγει την υγεία και την ανάπτυξη της γάτας σας. Θα βοηθήσει να κρατήσει μακριά τις ασθένειες που συχνά οδηγούν σε δυσάρεστη οσμή.

Να θυμάστε ότι οι γάτες Sphynx έχουν ένα από τα πιο ευαίσθητα πεπτικά συστήματα. Έτσι, ίσως να θέλετε να αποφεύγετε τροφές με φτωχά συστατικά. Μπορούν να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία, με αποτέλεσμα διάρροια και δύσοσμα κακά. Επίσης, τα πληρωτικά και τα τεχνητά συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει άσχημη οσμή.

Η γνώση των τροφών στις οποίες μπορεί να είναι αλλεργική η γάτα σας είναι επίσης επιτακτική ανάγκη. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, όπως κνησμό, ερυθρότητα ή φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσουν σε δύσοσμες βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.


Μην αμελείτε την οδοντική υγιεινή της γάτας

Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συνιστάται για την αποφυγή προβλημάτων όπως η δημιουργία πέτρας, η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος. Διαφορετικά, τα βακτήρια θα μπορούσαν να συσσωρευτούν στο στόμα, με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα φιλική προς τις γάτες. Η ανθρώπινη οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές, επιδεινώνοντας το πρόβλημα αντί να το διορθώσουν.

Επιπλέον, θα πρέπει να προγραμματίζετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η επίσκεψη σε έναν κτηνίατρο θα σας εξασφαλίσει ότι θα μείνετε μπροστά από πιθανές ασθένειες και λοιμώξεις.

Καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά της γάτας σας

Όσο καλή και αν είναι η γάτα σας στην περιποίηση, δεν μπορεί να καθαρίζει σχολαστικά τα αυτιά της. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάτε να τα καθαρίζετε.

Να θυμάστε ότι οι γάτες Sphynx δεν έχουν τρίχες στα αυτιά τους. Έτσι, όπως είναι φυσικό, θα έχουν περισσότερο κερί στα αυτιά τους σε σχέση με άλλες ράτσες γατών. Αυτό σημαίνει ότι η βρωμιά, η σκόνη, τα έλαια και άλλα υπολείμματα θα συσσωρεύονται γρήγορα, οδηγώντας σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Συνιστάται να καθαρίζετε τα αυτιά της γάτας Sphynx τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι μπατονέτες βαμβακιού και ένα καλής ποιότητας καθαριστικό αυτιών θα κάνουν το κόλπο. Εξετάστε φόρμουλες με αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά συστατικά για την πρόληψη των λοιμώξεων.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη γούνας της γάτας Sphynx την καθιστά πιο ευάλωτη στις δυσάρεστες οσμές. Τα φυσικά έλαια που εκκρίνει τείνουν να συσσωρεύονται στο σώμα, προσελκύοντας βρωμιά και βακτήρια.

Ωστόσο, η διατήρηση της σωστής υγιεινής μπορεί να διασφαλίσει ότι ο τριχωτός σας φίλος μυρίζει πάντα φρέσκος και καθαρός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το καθαρίζετε τακτικά, κατά προτίμηση μία φορά την εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας και να καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά της.

Επίσης, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την αποφυγή ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Εάν η οσμή επιμένει, είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο για έλεγχο. Μια υποκείμενη κατάσταση υγείας μπορεί να προκαλεί την οσμή.