Blog

Singapura: Η γάτα με μεγάλα μάτια, μεγάλα αυτιά και παιχνιδιάρικη προσωπικότητες

Η Singapura (προφέρεται “sing-uh-poor-uh”) είναι η μικρότερη ράτσα εξημερωμένων γατών. Ωστόσο, αυτά τα μικροκαμωμένα κατοικίδια είναι γνωστά για το ότι έχουν έντονη προσωπικότητα στα μικροσκοπικά σώματά τους. Οι Singapura είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κλέψουν την παράσταση όπου κι αν πάνε.

Αυτή η παιχνιδιάρικη φυλή ευδοκιμεί στην προσοχή – και γίνεται όλο και πιο γνωστή, χάρη στην ασυνήθιστη εμφάνιση και το παιχνιδιάρικο ταμπεραμέντο τους. Οι Singapura έχουν στρογγυλά μάτια, μεγάλα αυτιά, μικροσκοπικό σώμα και την ενέργεια μεγαλύτερων γατών. Αυτές οι μικρές, δυνατές γάτες διασκεδάζουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

Εμφάνιση

Αυτή η φυλή είναι γνωστή για το ότι είναι ιδιαίτερα μικρή σε σύγκριση με τις κοινές οικόσιτες γάτες. Αυτά τα κατοικίδια χρειάζονται έως και δύο χρόνια για να φτάσουν στο πλήρες μέγεθός τους, και ακόμη και οι ενήλικες γάτες είναι σχετικά μικρές. Ωστόσο, το μέγεθος των Singapura δεν είναι το μόνο καθοριστικό τους χαρακτηριστικό – αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδών έχουν μεγάλα αυτιά και μεγάλα, στρογγυλά μάτια που μπορεί να είναι καφέ, πράσινα ή κίτρινα.

Τα τρίχωμα της Singapura έχει μόνο ένα χρώμα. Το “Sepia agouti” είναι ουσιαστικά ένα φανταχτερό όνομα για ένα τιγρέ μοτίβο, με σκούρες καφέ κηλίδες πάνω από ανοιχτόχρωμη, κρεμ γούνα. Αυτές οι γάτες έχουν κοντό μεταξένιο τρίχωμα, ουρά με σκούρα άκρη και είναι πιο ανοιχτόχρωμες κοντά στο στήθος, το στομάχι και τις μουσούδες τους.

Το κοντό τρίχωμα της Singapura δεν μαδάει υπερβολικά – ή καθόλου – αλλά δεν θεωρούνται «υποαλλεργικές» γάτες (και πραγματικά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα). Το δέρμα τους έχει αρκετό τρίχωμα, το οποίο ερεθίζει τους ιδιοκτήτες με αλλεργίες. Αν και το κοντό τρίχωμα τους δεν βοηθά στην πρόληψη των αλλεργιογόνων, είναι πολύ πιο εύκολο στη φροντίδα από πολλές άλλες ράτσες.

Φροντίδα

Οι Singapura απαιτούν πολύ λίγη περιποίηση. Το να τα βουρτσίζετε μία φορά κάθε μία έως δύο εβδομάδες, να κόβετε τακτικά τα νύχια τους και περιστασιακά να καθαρίζετε τα αυτιά τους είναι  οι κύριες ανάγκες μίας Singapura . Το μπάνιο πρέπει να είναι σπάνιο – αυτά τα κατοικίδια κάνουν εξαιρετική δουλειά για να διατηρούνται καθαρά.

Οι γάτες Singapura είναι απίστευτα δραστήριες και δεν χρειάζονται πολλά κίνητρα για να κινηθούν. Παρέχετε ονυχοδρόμια, διαδραστικά παιχνίδια για γάτες και ευκαιρίες για παιχνίδι.

«Επειδή είναι περίεργοι, πολύ έξυπνοι και τους αρέσει να σκαρφαλώνουν, τείνουν να δημιουργούν τη δική τους άσκηση, αλλά απολαμβάνουν επίσης τη διαδραστική άσκηση με την οικογένεια», λέει ο Marks.

Αυτά τα έξυπνα ζώα λατρεύουν να μαθαίνουν. Πέρα από τα βασικά του κουτιού άμμου, μπορείτε να δουλέψετε σε μερικά κόλπα για τη Singapura σας. Αυτή η ράτσα αγαπά μια πρόκληση (σωματικά και ψυχικά) και ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση με κλικ.

Επειδή οι Singapura είναι τόσο μικρές, μπορεί να είναι λίγο δειλές. Οι έγκαιρες και αργές συστάσεις με ανθρώπους και άλλα κατοικίδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε την κοινωνικοποίηση με αυτές τις γάτες. Δώστε τους λιχουδιές κατά τη διάρκεια ή μετά από επιτυχημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για να τους ανταμείψετε για την υπομονή τους.

Υγεία

Οι Singapura έχουν διάρκεια ζωής 9-15 χρόνια και είναι γενικά υγιή ζώα. Ωστόσο, «η Singapura μπορεί να γεννηθεί με μια γενετική ασθένεια που ονομάζεται ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης, η οποία προκαλεί αναιμία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το αίμα», λέει ο Marks. «Δυστυχώς, η μόνη θεραπεία για αυτή την ασθένεια είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών».

Άλλοι κοινοί κίνδυνοι για την υγεία για τη Singapura περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμό και διαβήτη. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και μιας κατάστασης γνωστής ως αδράνειας της μήτρας, οι Singapura συχνά απαιτούν καισαρική τομή για να γεννήσουν τα γατάκια τους.

Το να πηγαίνετε τη γάτα σας σε τακτικά κτηνιατρικά ραντεβού θα τη διατηρήσει υγιή. Η Singapura σας θα πρέπει επίσης να τρέφεται με δίαιτα υψηλής ποιότητας τροφής για γάτες που προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Ιστορία

Η ιστορία της Singapura παραμένει λίγο αμφιλεγόμενη. Η αρχική ιστορία, σύμφωνα με το The Progressive Singapura Cat Club, είναι ότι δύο Αμερικανοί εκτροφείς, ο Hal και ο Tommy Meadows, ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τρία γατάκια αυτής της ράτσας να περιφέρονται στους δρόμους της Σιγκαπούρης. Τα έφεραν πίσω στις ΗΠΑ, όπου συνέχισαν να τα εκτρέφουν.

Η Σιγκαπούρη αποφάσισε να αγκαλιάσει τη Singapura ως μασκότ, ενισχύοντας τη φυλή ως αγαπημένο πολιτιστικό σύμβολο. Οι οργανισμοί καταγραφής φυλών αναγνωρίζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη Singapura ως φυσική φυλή, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι οι γάτες εκτράφηκαν σκόπιμα για το μέγεθος και την εμφάνισή τους