Blog

Μπορείτε να πάτε βόλτα τη γάτα με λουρί; -Χρήσιμες πληροφορίες

Ίσως έχετε δει ανθρώπους σε δημόσιο χώρο να βγάζουν βόλτα μια γάτα με λουρί ή έχετε σκεφτεί να βγάλετε τη δική σας βόλτα και θέλετε να μάθετε αν είναι εντάξει για τον αιλουροειδή φίλο σας.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να φοβούνται ότι η γάτα τους που βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο δεν παίρνει αρκετά ερεθίσματα ή άσκηση από τα καλύτερα παιχνίδια για γάτες και αποφασίζουν ότι οι υπαίθριοι περίπατοι με λουρί θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν να μοιράζονται τον δικό τους χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με το κατοικίδιό τους και να βρίσκουν ότι ο περίπατος με γάτα με λουρί είναι η ιδανική δραστηριότητα για αυτό. Δεν σας κατηγορούμε.

Ωστόσο, διάφοροι κτηνίατροι και φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η RSPCA Australia και η Cats Protection αντιτίθενται στο να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να βγάζουν βόλτα τις γάτες τους με λουρί. Αυτό είναι αντιφατικό για πολλούς ιδιοκτήτες που καταλαβαίνουν ότι οι γάτες αγαπούν να εξερευνούν και μερικές φαίνεται να απολαμβάνουν πραγματικά τη βόλτα με λουρί έξω. Ευτυχώς, η Δρ Sarah-Jane Molier μια κτηνίατρος με σχεδόν 15 χρόνια εμπειρίας μας ενημερώνει.

Επιτρέπεται να βγάζετε βόλτα μια γάτα με λουρί;

Οι απόψεις διίστανται σε αυτό το θέμα! Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου θα μπορούσε να θεωρηθεί σκληρό. Για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάσετε τη γάτα σας να πάει βόλτα, αν φαίνεται να αγχώνεται από αυτή. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζετε μια γάτα να κάνει οτιδήποτε έξω από τη ζώνη άνεσής της. Εάν η γάτα σας απολαμβάνει να περπατάει με λουρί και τη βγάζετε βόλτα με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, τότε δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σκληρό.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγάζετε βόλτα μια γάτα; Λοιπόν, το φυσικό ένστικτο μιας γάτας όταν αγχώνεται είναι να φεύγει, και βγάζοντάς την βόλτα με λουρί της στερείτε τη δυνατότητα να το κάνει. Ο περίπατος της γάτας σας στον κήπο είναι πιθανό να είναι αρκετά αγχωτικός και ασφαλής αν γίνει σωστά. Ωστόσο, η βόλτα της σε ένα τοπικό πάρκο είναι πιθανό να παρουσιάζει πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως τα σκυλιά που περιφέρονται και ο θόρυβος της κυκλοφορίας, οπότε δεν συνιστάται.

Μπορείτε να βγάλετε βόλτα μια οικόσιτη γάτα;

Ορισμένες γάτες εσωτερικού χώρου μπορούν να συνηθίσουν και να απολαύσουν τη βόλτα, ενώ άλλες θα τη θεωρούσαν πολύ αγχωτική. Εν μέρει αυτό εξαρτάται από την ηλικία– οι μεγαλύτερες γάτες που δεν έχουν βγει ποτέ έξω μπορεί να θεωρήσουν την εμπειρία πολύ δύσκολη, ενώ τα γατάκια είναι πιο πιθανό να απολαύσουν την περιπέτεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υπαίθριες γάτες που συνήθως έχουν την ελευθερία να περιφέρονται μπορεί επίσης να βρουν την εμπειρία αγχωτική. Οι γάτες τείνουν να θέλουν να εξερευνούν με το δικό τους ρυθμό και με τους δικούς τους όρους, σε περιοχές όπου αισθάνονται ασφαλείς.
Πρέπει να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων, που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί. Άλλοι, όπως οι ιδιοκτήτες περιπετειωδών γατών, πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα. Στη συνέχεια, υπάρχουν πολλοί στο ενδιάμεσο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κτηνιάτρων, που πιστεύουν ότι έχει τα οφέλη του σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, τα υπέρ και τα κατά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της βόλτας μιας γάτας με λουρί

Πλεονεκτήματα

Το περπάτημα με λουρί θα μπορούσε να έχει πιθανά οφέλη για οικόσιτες γάτες που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, για ανθρώπους που ταξιδεύουν με τις γάτες τους, για να συνηθίσει η γάτα σας σε μια νέα περιοχή μετά από μετακόμιση ή για γάτες σε κέντρα διάσωσης.
Μπορεί να προσφέρει πνευματική διέγερση και να αποτρέψει την πλήξη.
Παρέχει άσκηση.
Εάν η γάτα σας το απολαμβάνει, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική άσκηση για δεσμούς.

Μειονεκτήματα

Τις εκθέτετε σε πιθανούς κινδύνους, όπως τα σκυλιά που δεν οδηγούνται.
Υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσει η γάτα σας από το λουρί της, οπότε πιθανότατα θα το σκάσει ή θα κρυφτεί.
Υπάρχει κίνδυνος να φοβηθεί και να προσπαθήσει να σας χρησιμοποιήσει ως μέσο διαφυγής, όπως ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστείτε.
Οι γάτες είναι εδαφικές. Αν τις πάτε κάπου άγνωστο έξω, μπορεί να νιώσουν ευάλωτες και αγχωμένες.
Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να φορούν ιμάντα και αισθάνονται περιορισμένες, προκαλώντας άγχος.

Το αν θα βγάλετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και την προσωπικότητα της γάτας σας. Οι γάτες που περπατούν με λουρί ως γατάκια είναι πιο πιθανό να ανεχθούν και να απολαύσουν την εμπειρία από ό,τι οι μεγαλύτερες γάτες που περπατούν για πρώτη φορά. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να βγάλετε τη γάτα σας βόλτα, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε και θέματα ασφάλειας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πρώτα.

Πώς να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί σωστά

Πρώτον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής έξω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι είναι ενημερωμένη με τα εμβόλιά της, καθώς και με τα προληπτικά φάρμακα κατά των ψύλλων και των σκουληκιών. Η γάτα σας πρέπει να έχει μικροτσίπ, αν την βγάζετε έξω, σε περίπτωση που καταφέρει να δραπετεύσει.

Δεν πρέπει ποτέ να βγάζετε βόλτα μια νευρική ή δειλή γάτα. Ποτέ μην πιέζετε τη γάτα σας να βγει βόλτα. Αν δείξει σημάδια άγχους, όπως άκαμπτο σώμα, αυτιά προς τα πίσω, σφύριγμα ή ξαπλωμένη κάτω, σταματήστε και πάρτε την σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, ερευνήστε τα τοξικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε, όπως οι κρίνοι. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε κολάρο με λουρί, καθώς αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στο λαιμό της γάτας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γλιστρήσει η γάτα σας από αυτό.

Αν λοιπόν αποφασίσατε ότι θα θέλατε να το δοκιμάσετε και αναρωτιέστε “πώς να βγάλω τη γάτα μου βόλτα;”, δείτε τις καλύτερες συμβουλές μας:

Επιλέξτε ένα άνετο, ασφαλές λουρί, από το οποίο η γάτα σας δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αναδιπλούμενο λουρί. Εάν πλησιάσει ένας σκύλος, για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεστε πολύ μακριά για να επέμβετε. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η γάτα σας να μπλεχτεί γύρω από κάτι αν προσπαθήσει να ξεφύγει.
Ξεκινήστε αργά. Αφήστε τη γάτα σας να δει και να μυρίσει το λουρί, δίνοντάς της παράλληλα λιχουδιές. Αρχίστε σταδιακά να τη φοράτε, δίνοντάς της ταυτόχρονα τις αγαπημένες της λιχουδιές. Μόλις συνηθίσει να το φοράει, επιτρέψτε της να το φοράει μέσα στο σπίτι για κάποια χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια, συνδέστε το λουρί, ακολουθήστε τη γάτα σας μερικά βήματα, προσφέρετε της μια λιχουδιά και στη συνέχεια αφαιρέστε το λουρί. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που θα το κάνετε αυτό σε εσωτερικούς χώρους. Τολμήστε να βγείτε έξω μόνο όταν αισθάνεστε και οι δύο σίγουροι.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε σπρέι φερομόνης γάτας κατά τη διδασκαλία σε εσωτερικούς χώρους.
Εάν η γάτα σας φαίνεται αγχωμένη ή ταραγμένη σε οποιοδήποτε σημείο, σταματήστε αμέσως.
Κρατήστε τους περιπάτους σύντομους.
Δεν συνιστούμε να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα σε πολυσύχναστες ή δημόσιες περιοχές. Καλύτερα να μείνετε στον κήπο.

Αν αποφασίσετε ότι η βόλτα με λουρί δεν είναι για εσάς και τη γάτα σας, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές στη διάθεσή σας. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν περίβολο με προστασία από διαφυγή για να επιτρέψετε στη γάτα σας να εξερευνήσει το εξωτερικό χώρο ή να προστατεύσετε τον κήπο σας από διαφυγή. Υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους που θα προσφέρουν άσκηση και διέγερση στη γάτα σας.