Blog

Γιατί τα σκυλιά κουνάνε τις ουρές τους; Αυτές είναι οι 5 πιθανές αιτίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν έναν σκύλο που κουνάει ουρά ως ένδειξη ευτυχίας, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει μια σειρά από συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, η παρερμηνεία του κουνήματος της ουράς μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση για τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη.

Γιατί οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους; Ακολουθούν πέντε πιθανοί λόγοι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Οι 5 πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους

1. Ευτυχία

Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο συναίσθημα που συνδέουν οι άνθρωποι όταν οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους. Τα σκυλιά κουνάνε την ουρά τους όταν είναι ευτυχισμένα, όπως όταν οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν για πρώτη φορά στο σπίτι από ένα ταξίδι ή από μια κουραστική εργάσιμη μέρα, όταν είναι ώρα για παιχνίδι ή όταν είναι ώρα για δείπνο. Αυτό είναι συνήθως ένα χαλαρό αλλά γρήγορο κούνημα.
2. Ενθουσιασμός

Σας έχει τύχει ποτέ να κρατάτε μια λιχουδιά στο χέρι σας και η ουρά του σκύλου σας να αρχίζει να κουνάει γρήγορα; Ναι, είναι ενθουσιασμένος για να πάρει το στόμα του αυτή τη λιχουδιά! Μερικές φορές, ο ενθουσιασμός και η επίδειξη ευτυχίας μπορεί να είναι ένα και το αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες ένας σκύλος είναι ενθουσιασμένος!

3. Να είναι σε εγρήγορση

Όταν ένας σκύλος είναι σε εγρήγορση και κρατάει την ουρά του ψηλά, ιδιαίτερα ψηλότερα από το κανονικό, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να είναι σε εγρήγορση αν δει έναν άλλο σκύλο στη γειτονιά ή έναν σκίουρο να τρέχει στην αυλή. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η ουρά του κουνιέται δυναμικά από τη μία πλευρά στην άλλη.
4. Φόβος

Αν ένας σκύλος αισθάνεται ανήσυχος ή φοβισμένος, μπορεί να κρατάει την ουρά του κάτω και να την κουνάει ανάμεσα στα πόδια του. Στους ανθρώπους, αυτό συχνά φαίνεται σαν ο σκύλος να αισθάνεται “ένοχος”, αλλά αυτό το αργό κούνημα δείχνει ότι ο σκύλος δεν είναι σίγουρος για την κατάσταση και αισθάνεται ανασφαλής.
5. Επιθετικότητα

Αν ο σκύλος σας αισθάνεται επιθετικός, μπορεί να κρατάει την ουρά του κάθετα και να την κρατάει άκαμπτη, αλλά μπορεί και να κουνάει λίγο την ουρά του. Αυτό συχνά παρερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες ως ένας σκύλος που είναι χαρούμενος και έτοιμος να παίξει, οδηγώντας σε σύγκρουση μεταξύ των σκύλων.

Δίνοντας προσοχή στη γλώσσα του σώματος

Μία από τις προκλήσεις της ερμηνείας του λόγου για τον οποίο ένας σκύλος μπορεί να κουνάει την ουρά του είναι ότι δεν είναι μόνο η ουρά στην οποία πρέπει να δώσετε προσοχή. Ενώ είναι ένας σημαντικός δείκτης συναισθημάτων, άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος έρχονται μαζί για να σας δώσουν μια εικόνα του τι αισθάνεται ο σκύλος.

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας κουνάει μανιωδώς την ουρά του, ενώ ταυτόχρονα πέφτει σε μια παιχνιδιάρικη στάση με το πίσω μέρος του στον αέρα, αυτό είναι σημάδι ότι θέλει να παίξει. Αν ο σκύλος σας κουνάει άκαμπτα την ουρά του, αυτό είναι σημάδι πιθανού άγχους, έντονου ενδιαφέροντος ή πιθανής επιθετικότητας. Η εξέταση της στάσης του σκύλου και των εκφράσεων του προσώπου του προσφέρει ενδείξεις για το πώς αισθάνεται.

Επιπλέον, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η κατεύθυνση του κουνήματος της ουράς του σκύλου επηρεάζεται από τα συναισθήματά του. Όταν οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους προς τα δεξιά, αυτό μεταδίδει θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Όταν είναι προς τα αριστερά, μεταφέρει πιο αρνητική ή αποτραβηγμένη κοινωνικοποίηση. Με βάση την έρευνα, οι σκύλοι που παρατηρούν αυτά τα κουνήματα αντιδρούν ανάλογα, είτε γίνονται πιο χαλαροί είτε πιο αμυντικοί.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ουρές των σκύλων χρησιμοποιούνται για περισσότερα από την επικοινωνία. Τους βοηθούν να ισορροπούν και να παραμένουν σταθεροί όταν κινούνται με μεγάλες ταχύτητες. Όταν τα σκυλιά κολυμπούν, μπορούν να χρησιμοποιούν την ουρά τους ως ένα είδος “πηδαλίου”.

Συμπέρασμα

Τα σκυλιά κουνάνε την ουρά τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το κλειδί για να καταλάβετε τι προσπαθούν να σας πουν βρίσκεται στην υπόλοιπη γλώσσα του σώματος και στη συνολική εικόνα που παρέχει. Αν και χρειάζεται κάποια παρατήρηση και απόχρωση για να αντιληφθείτε αυτά τα συνθήματα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο σκύλος είναι χαρούμενος ή φιλικός, οπότε αποφύγετε να πλησιάζετε ξένους σκύλους μέχρι να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη τους.