Blog

Γιατί ουρλιάζουν τα σκυλιά; 8 λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά

Ενώ ορισμένες φυλές είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν από άλλες, όλα τα σκυλιά είναι ικανά να ουρλιάζουν. Όπως πολλές συμπεριφορές, το ουρλιαχτό έχει προγονικές ρίζες και προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι λύκοι στη φύση.

Τώρα, οι σκύλοι χρησιμοποιούν το ουρλιαχτό ως μορφή επικοινωνίας. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Ακολουθούν οι οκτώ λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να ουρλιάζει.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι ουρλιάζουν

1. Ανταποκρίνονται

Τα σκυλιά μπορεί να ουρλιάζουν αν ακούσουν δυνατούς ήχους όπως σειρήνες ή γαβγίσματα από άλλα σκυλιά. Συνήθως, αυτό θα σταματήσει μόλις σταματήσει ο ήχος. Αυτό το είδος ουρλιαχτού είναι συνηθισμένο και φυσιολογικό, αλλά ένας ιδιαίτερα αντιδραστικός σκύλος μπορεί να κλιμακωθεί σε ενοχλητικό ουρλιαχτό που ενοχλεί την οικογένεια ή τους γείτονές σας.

2. Καλούν συντρόφους

Στην άγρια φύση, τα μέλη μιας αγέλης σκύλων ταξιδεύουν μόνα τους για να αναζητήσουν τροφή. Χρησιμοποιούν το ουρλιαχτό για να βοηθήσουν τα μέλη της αγέλης να βρουν ο ένας τον άλλον -μια συμπεριφορά που παρατηρείται ακόμα και στα εξημερωμένα σκυλιά. Ορισμένα σκυλιά ουρλιάζουν για να σηματοδοτήσουν τη θέση του σπιτιού τους και να οδηγήσουν τα άλλα μέλη της αγέλης σε ασφάλεια. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να ουρλιάζει όταν ακούει το αυτοκίνητό σας να μπαίνει στο δρόμο για να σας οδηγήσει στο σπίτι.
3. Είναι εδαφικά

Το ουρλιαχτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει άλλα σκυλιά και ζώα ότι έχουν διεκδικήσει τον χώρο σας, όπως το σπίτι ή την αυλή, και δεν θέλουν εισβολείς. Αυτό τα βοηθά να απομακρύνουν τα αρπακτικά και να προστατεύσουν την επικράτειά τους.
4. Ανακοινώνουν την παρουσία τους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκυλιά μπορεί να ουρλιάζουν για να ειδοποιήσουν άλλα σκυλιά ότι πλησιάζουν. Αυτό αποτρέπει τον σκύλο από το να τρομάξει τυχόν σκυλιά στην περιοχή και αποτρέπει πιθανές συγκρούσεις με τα σκυλιά που διαμένουν.

5. Θέλουν προσοχή

Ορισμένα σκυλιά ουρλιάζουν για να σας ενημερώσουν ότι θέλουν προσοχή. Το ουρλιαχτό είναι συχνά δυνατό και ενοχλητικό, οπότε είναι αποτελεσματικό για να κερδίσουν την προσοχή που ζητούν. Αν ο σκύλος σας ουρλιάζει και σας ενοχλεί, είναι σημαντικό να μην επιβραβεύετε αυτή τη συμπεριφορά προσφέροντας προσοχή, ακόμη και αρνητική. Αν ο σκύλος σας δεν κερδίζει τίποτα από το ουρλιαχτό, θα μάθει να μην το κάνει. Αντ’ αυτού, επιβραβεύστε τον σκύλο σας για την ησυχία του.

6. Είναι νευρικός
Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου είναι το κέντρο του σύμπαντός του. Επικεντρώνονται στα πηγαινέλα του ανθρώπου τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού. Αυτά τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν όταν είναι μόνα τους, αλλά το ουρλιαχτό σταματά όταν επιστρέφετε. Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού μπορεί επίσης να βηματίζουν, να καταστρέφουν έπιπλα ή να λερώνουν. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του άγχους αποχωρισμού, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν συμπεριφοριστή.
7. Πονάνε

Τα σκυλιά κρύβουν καλά τον πόνο, αλλά κάποιοι τραυματισμοί ή πόνος μπορεί να κάνουν το σκύλο σας να ουρλιάζει. Είναι παρόμοιο με το πώς φωνάζουν οι άνθρωποι όταν πονάνε. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
8. Διασκεδάζουν

Το ουρλιαχτό μπορεί να είναι απλώς ενθουσιασμός. Στην άγρια φύση, οι σκύλοι ουρλιάζουν όταν συναντούν θήραμα. Ο σκύλος σας μπορεί να ουρλιάζει όταν βρίσκει “θησαυρούς” στην αυλή ή όταν είναι ώρα για παιχνίδι ή δείπνο για να εκφράσει τον ενθουσιασμό του.

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν;

Κάθε σκύλος είναι ικανός να ουρλιάζει, αλλά ορισμένες φυλές ουρλιάζουν περισσότερο από άλλες. Το ουρλιαχτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ φυλών όπως τα Chow Chow, τα Basenji, τα Siberian Husky, τα Alaskan Malamutes και τα American Eskimo Dogs, ενώ πολλές άλλες φυλές μπορούν επίσης να ουρλιάζουν.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν, ειδικά αν πάσχουν από κυνική γνωστική δυσλειτουργία (CCD) – τη σκυλίσια μορφή άνοιας. Μπορεί να ουρλιάζουν αν χάνουν κάποιες από τις αισθήσεις τους για να ερμηνεύουν το περιβάλλον τους, όπως η όραση ή η ακοή τους.


Περίληψη

Αν ο σκύλος σας αρχίσει να ουρλιάζει, τώρα καταλαβαίνετε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που το κάνει. Ίσως θέλει προσοχή, ή ίσως υιοθετήσατε μια μικτή ράτσα και βγαίνει ο “ουρλιαχτός” της γονικής ράτσας μέσα τους! Ανεξάρτητα από αυτό, οι περισσότεροι από τους λόγους για το ουρλιαχτό είναι ακίνδυνοι. Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί να οφείλεται σε πόνο ή ασθένεια. Εάν το ουρλιαχτό φαίνεται να έρχεται από το πουθενά, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.