Blog

Γάτα Σομαλίας (Somali): Μία από τις πιο ζωηρές, όμορφες και έξυπνες γάτες

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία καταγωγής της Somali, μπορεί να είναι εύκολο να αγνοηθούν αυτές οι όμορφες γάτες ως μια μακρύτριχη γάτα Αβησσυνίας. Αλλά όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης γάτας Σομαλίας , υπάρχουν πολλά περισσότερα.

«Η Somali είναι μια απίστευτη ράτσα», λέει η Dianne Taylor, γραμματέας του Somali Cat Club of Great Britain. «Είναι πολύ κοινωνικές και είναι το τέλειο οικογενειακό κατοικίδιο».

Οι γάτες Σομαλίας είναι φιλόξενες, ακούραστα δραστήριες που απολαμβάνουν να μαθαίνουν κόλπα, δένονται με ανθρώπους και άλλα ζώα και να εξερευνούν κάθε εκατοστό του περιβάλλοντος τους. Απολαυστικά περίεργη και παιχνιδιάρικη, η γάτα Σομαλίας θα είναι μια δια βίου φίλη και σύντροφος που θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ζήσετε ποτέ μια βαρετή στιγμή.

Εμφάνιση

Το πρότυπο φυλής Cat Fanciers’ Association αναγνωρίζει τέσσερα χρώματα τριχώματος της γάτας Σομαλίας. Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν μερικοί εκτροφείς που εμπορεύονται γάτες Σομαλίας με άλλα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων τριχωμάτων tortie ή τιγρέ, αλλά αυτά είναι σπάνια και δεν αναγνωρίζονται γενικά από τους περισσότερους εκτροφείς ή ενώσεις φυλών.

Από τις περισσότερες άλλες απόψεις, το τρίχωμα της γάτας Σομαλίας μιμείται αυτό της γάτας της Αβησσυνίας, απλώς με μακρύ τρίχωμα (αλλά, λέει η Taylor, υπάρχουν Somali με κοντό τρίχωμα αλλά πιο πυκνά από αυτά του Aby). Και οι δύο ράτσες έχουν το ίδιο τικ, με μεμονωμένες τρίχες να φαίνονται ως λωρίδες εναλλασσόμενου χρώματος από τη ρίζα μέχρι την άκρη. Οι περισσότεροι Somali έχουν κοκκινωπό ή πορτοκαλί/κόκκινο χρωματικό φάσμα που, μαζί με τις πυκνές ουρές τους, έχει κάνει τους ανθρώπους να τις ονομάζουν «αλεπόγατες».

Οι Somali είναι μεσαίου μεγέθους γάτες – το μέσο βάρος μιας γάτας Σομαλίας είναι συνήθως 6-10 κιλά – με μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, μεγάλα μυτερά αυτιά και έντονα σημάδια στο πρόσωπο που είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της φυλής.

Ιδιοσυγκρασία

Ετοιμαστείτε να μονοπωλήσει τη ζωή σας. Η Somali δεν είναι για τους αδύναμους ή για όσους αναζητούν μια ήσυχη, υπάκουη γάτα. Αυτοί οι τύποι είναι πάντα σε κίνηση και πάντα θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Μάθετε στις Somali να φέρνουν αντικείμενα με δική σας ευθύνη, γιατί μόλις καταλάβουν το παιχνίδι, δεν πρόκειται ποτέ να θέλουν να σταματήσουν.

«Πάντα λέω ότι είναι η ράτσα γάτας που είναι η πιο κοντινή σε έναν σκύλο ως προς τη συμπεριφορά τους», λέει η Taylor. “Θα ακολουθήσουν τους ιδιοκτήτες τους, θα ανακτήσουν παιχνίδια και θα είναι πιστός σύντροφος. Δεν μπορείς να κάνεις δουλειά χωρίς η Somali να επιβλέπει ή να προσπαθεί να βοηθήσει.”

Ανάγκες

Εάν δεν της παρέχετε μερικά δέντρα γάτας, ράφια και αιώρες ύψους μέχρι την οροφή για να σκαρφαλώσει, θα βρει το δρόμο της μέχρι το ψηλότερο σημείο του δωματίου, είτε πρόκειται για ράφι, είτε για μια πόρτα, είτε για ψυγείο. .

Λόγω της απίστευτα κοινωνικής φύσης τους, δεν είναι γάτες που θέλετε να αφήσετε μόνες τους για πολύ καιρό, λέει η Taylor. Έμεινε μόνος στο σπίτι, η Somali είναι πιθανό να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού. Όποτε είναι μόνη της, θα χρειάζεται πρόσβαση σε διαδραστικά παιχνίδια, ονθχοδρόμια και παζλ για να απασχολεί το μυαλό της.

Αυτές είναι επίσης γάτες που τα πηγαίνουν καλά με σχεδόν οποιονδήποτε άλλο στο σπίτι. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ταιριάζουν πολύ με το μεγάλο ενεργειακό επίπεδο και την παιχνιδιάρικη διάθεση των Somali. Οι ξένοι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, όπως και άλλες γάτες (ειδικά οι Αβησσυνίας ή άλλοι Somali ), τα φιλικά προς τις γάτες σκυλιά και ακόμη μεγαλύτερα τρωκτικά όπως τα κουνάβια και οι αρουραίοι.

Φροντίδα

Βούρτσα, βούρτσα και πάλι βούρτσα. Αυτό θα είναι το σημαντικότερο όταν πρόκειται να κρατήσετε τις Somali σας χαρούμενες. Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους μαδάει τακτικά και αυτό συμβαίνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς χάνουν μέρος αυτού του χειμερινού τριχώματος. Η Taylor λέει ότι το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια απαίτηση. Επιπλέον, χάρη σε αυτή τη πυκνή ουρά, κάθε ταξίδι στο κουτί άμμου έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη ζωή σας σε επεισόδιο “Star Trek” .

Υγεία

Όπως τα ξαδέρφια τους από την Αβησσυνία, οι Somali είναι μια αρκετά υγιής φυλή. Ωστόσο, κινδυνεύουν από ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης (PKDef), μια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Για να εξασφαλίσετε ότι θα φέρετε στο σπίτι ένα υγιές γατάκι Somali , να συνεργάζεστε πάντα με έναν αξιόπιστο εκτροφέα που ελέγχει την υγεία των γατών τους.

Πέρα από αυτό, η γκάμα των τυπικών προβλημάτων υγείας της γάτας, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και τα νεφρικά προβλήματα, θα είναι πράγματα που εσείς και ο κτηνίατρός σας θα θέλετε να παρακολουθείτε καθώς γερνάει η Somali σας. Οι περιοδοντικές ασθένειες μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα, επομένως το να διατηρεί τα δόντια της καθαρά -συμπεριλαμβανομένου του κτηνιάτρου κάθε δύο μήνες- μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση της Σομαλίας σας ευτυχισμένη και υγιή.

Ιστορία

Ως υπολειπόμενο γονίδιο στη φυλή Abyssinian, η μακρύτριχη Abys εμφανίζεται εδώ και δεκαετίες, αν όχι περισσότερο, σύμφωνα με την CFA. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μακρύτριχα γατάκια αποκηρύχθηκαν από τους εκτροφείς της Aby, και γρήγορα απομακρύνθηκαν για να γίνουν κατοικίδια αντί για γάτες επίδειξης.

Το πώς το μακρύτριχο γονίδιο εισήχθη για πρώτη φορά στη γραμμή αίματος της γάτας Αβησσυνίας είναι θέμα πολλών συζητήσεων και εικασιών. Ομοίως, το ποιος ξεκίνησε για πρώτη φορά την αναπαραγωγή της μακρύτριχης Abys είναι ένα θέμα που χάθηκε σε μεγάλο βαθμό στον χρόνο. Αλλά αυτό που δεν είναι αντικείμενο συζήτησης είναι ότι ήταν μια Αμερικανίδα με το όνομα Έβελιν Μάγκ που έδωσε το όνομά της στη ράτσα και έκανε τα πρώτα βήματα για να αναγνωρίσει τη γάτα ως ξεχωριστή ράτσα από τις λέσχες γατών. κάτι που επιτεύχθηκε το 1979, όταν η CFA αναγνώρισε τη φυλή.