Blog

Γάτα Norwegian Forest: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για αυτήν τη μοναδική φυλή

Οι Norwegian Forest είναι μεγάλα, αγαπησιάρικα αιλουροειδή που ονομάζονται στοργικά «Wegies» από τους θαυμαστές της ράτσας. Τα Wegies είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και λατρεύονται ιδιαίτερα στην πατρίδα τους τη Νορβηγία, όπου ονομάζονται skogkatt.Αυτά τα ευγενικά γατάκια κάνουν καταπληκτικά κατοικίδια και είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το τεράστιο μέγεθος και το ήρεμο ταμπεραμέντο τους. Οι νορβηγικές γάτες είναι τρυφεροί, μη απαιτητικοί σύντροφοι. Εάν μπορείτε να προσφέρετε πολλή αγάπη, προσεκτικό βούρτσισμα και ασφαλείς επιφάνειες για να σκαρφαλώσει η γάτα σας, το Wegie θα γίνει ένα καταπληκτικό οικογενειακό κατοικίδιο.

Εμφάνιση

Οι Norwegian Forest είναι αθλητικές, μυώδεις γάτες με μεγάλο σώμα. Αυτές οι γάτες συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 12 και 16 κιλών, σύμφωνα με το The Cat Fanciers’ Association (CFA) – με τα αρσενικά να είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα θηλυκά – και έχουν μακριά, πυκνή ουρά και γεμάτο τρίχωμα που τις κάνει να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

«Ο μέσος όρος των κατοικίδιων γατών ζυγίζει 8–12 κιλά· οι νορβηγικές γάτες είναι σίγουρα μεγαλύτερες από αυτό», λέει ο Bruce Kornreich, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Cornell Feline. «Μπορεί να ζυγίζουν έως και 18 ή και 20 κιλά σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ανάγκες

Αυτή η φυλή ωριμάζει αργά, πράγμα που σημαίνει ότι τα νορβηγικά γατάκια χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να μεγαλώσουν σε ενήλικες. Επειδή η ωρίμανση τους είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο (στον κόσμο των γατών, ούτως ή άλλως), οι ιδιοκτήτες θα απολαύσουν μια εκτεταμένη περίοδο της ζωής του κατοικίδιου ζώου τους. Αυτή η συμπεριφορά γατούλας θα εκδηλωθεί στο παιχνίδι. Τους αρέσει ιδιαίτερα να σπρώχνουν και να εξασκούν τις κυνηγετικές τους ικανότητες – ένα χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να διατηρεί αυτή η εξημερωμένη ράτσα.

Συνιστά «παιχνίδια που μιμούνται τα ποντίκια, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα παιχνίδι με πούπουλα εγκεκριμένο για γάτες και να αφιερώνει χρόνο κάθε μέρα, πέντε έως 10 λεπτά, για να παίξει μαζί τους», λέει. “Αυτό τους επιτρέπει να πηδήξουν και να κάψουν ενέργεια. Και είναι καλή άσκηση και για αυτούς.”

Οι Norwegian Forest τείνουν να είναι εξαιρετικά φιλικές με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια. Μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας τρομάξει από το να τις μεταφέρετε σε μια οικογένεια γεμάτη παιδιά—αυτές οι γάτες είναι απίστευτα ανεκτικές. Αυτή η μεγαλόσωμη φυλή δεν αγχώνεται εύκολα και λατρεύει να κάνει παρέα με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Χάρη στη χαλαρή, μη απαιτητική φύση της, η Norwegian Forest σας πιθανότατα θα τα πάει καλά αν μείνει μόνη της για σύντομα χρονικά διαστήματα. Αν και, επειδή σας αγαπά τόσο πολύ, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εισχωρήσει εάν λείπετε συχνά για πολύ καιρό.

Φροντίδα

Λόγω του μακριού τρίχωμα που μαδάει και των πυκνών υποστρωμάτων τους, οι νορβηγικές γάτες χρειάζονται πολύ βούρτσισμα. Βουρτσίστε τον τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αν και θα χρειαστεί να βουρτσίζετε ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντονης αποβολής (συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο).

«Το καθημερινό χτένισμα και το βούρτσισμα είναι απαραίτητα εάν δεν επιθυμείτε να έχετε μια στενή, προσωπική και συχνή σχέση με τον τοπικό σας groomer», λέει η Nicole Goudey-Rigger, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Pets a Go Go, πάροχος φροντίδας κατοικίδιων και groomer στο Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ. «Συχνά οι πελάτες επιλέγουν να κουρέψουν μια νορβηγική γάτα σαν λιοντάρι, ειδικά οι γάτες εσωτερικού χώρου που δεν έχουν πρόσβαση σε πολύ έντονο κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Όταν πρόκειται για άσκηση, βεβαιωθείτε ότι το Wegie σας έχει άφθονο χώρο για να τρέξει και να παίξει. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετακινήσετε αυτήν την αθλητική γάτα, αλλά τα παιχνίδια, τα δέντρα γάτας και ο χρόνος που αφιερώνετε στο παιχνίδι μαζί θα τον βοηθήσουν να τον κρατήσετε ενεργό.

Αυτές οι έξυπνες γάτες μπορούν να εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά θα χρειαστούν ένα πολύ μεγάλο κουτί άμμου για να τις βοηθήσουν να πάνε άνετα.

Όπως όλες οι γάτες, φροντίστε να κόψετε τα νύχια του Wegie σας. Επειδή είναι τόσο παιχνιδιάρης και περιπετειώδης, μπορεί να τα πάει καλά με λουρί και σίγουρα δεν θα παραπονεθεί για τον χρόνο που περνάει έξω σε ένα catio!

Ταΐστε τη νορβηγική γάτα σας υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες και παρακολουθήστε τη διατροφή της για να την αποτρέψετε από την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο με αυτήν τη ράτσα. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε πόσο και πόσο συχνά θα ταΐζετε τη γάτα σας.

Ιστορία

Η Norwegian Forest είναι μια φυσική ράτσα, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα μείγμα από άλλες (παρά την κάπως ετερόκλητη εμφάνισή της). Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ακόμη και ότι η Norwegian Forest υπάρχει εδώ και αιώνες, σύμφωνα με την CFA. Οι σκανδιναβικές λαϊκές ιστορίες λένε για μεγάλες, μακρύτριχες γάτες είναι ικανές στην αναρρίχηση. Επειδή οι ημερομηνίες υπολογίζονται μέσω προφορικών ιστοριών, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν τα ακριβή χρονικά πλαίσια – αλλά αν οι ιστορίες είναι αληθινές, είναι πιθανό η Norwegian Forest να υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με την CFA, είναι πιθανό οι πρώτοι Wegies να ήταν σύντροφοι των Βίκινγκς και να χρησιμοποιήθηκαν στα πλοία τους για να κρατήσουν μακριά τα τρωκτικά. Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι η νορβηγική δασική γάτα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πρώιμος πρόγονος του Maine coon και ο Wegies θα μπορούσε να είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική από τα πλοία των πρώιμων εξερευνητών των Βίκινγκς όπως ο Leif Erickson.

Μόλις τη δεκαετία του 1930, η Norwegian Forest εισήχθη για πρώτη φορά ως φυλή – αλλά κόντεψε να εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1940. Αφού οι οπαδοί του Wegie έκαναν προσπάθειες για να προστατεύσουν τη φυλή, έγιναν mainstream στη δεκαετία του 1970 και εισήχθησαν επίσημα στις ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής το 1979.