Blog

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε δημητριακά; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Τα δημητριακά είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού για τους ανθρώπους, οπότε είναι φυσικό να σκέφτεστε να τα μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο όταν βάζετε ένα μπολ το πρωί. Είναι ασφαλές, όμως, και μπορούν οι σκύλοι να αποκομίσουν τα οφέλη των δημητριακών για την υγεία τους όπως εμείς; 

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να φάνε δημητριακά, αλλά θα πρέπει να παραλείψετε το γάλα. Τα δημητριακά προσθέτουν πολύτιμες φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης του σκύλου σας και είναι ένα εξαιρετικό σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για τα σκυλιά. 

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα δημητριακά είναι υγιεινά για το σκύλο σας, πώς να τα δίνετε με ασφάλεια και για κάποιες άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο, δεν είστε μόνοι. Μετακινηθείτε προς τα κάτω για να λάβετε όλες αυτές τις πληροφορίες και ακόμη περισσότερα! 

Θρεπτικό περιεχόμενο & οφέλη των δημητριακών για σκύλους 

Τα δημητριακά είναι γνωστά για την υγιεινή τους αξία, αλλά έχετε διαβάσει ποτέ πραγματικά την ετικέτα τους; Είναι έχουν αρκετές θερμίδες για τους σκύλους, αλλά σε μικρές μερίδες, τα άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και ο σίδηρος, αξίζουν το ρίσκο. Επιπλέον, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα αν τα δίνετε μόνο ως μικρή λιχουδιά σε σπάνιες περιπτώσεις. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι ακριβώς περιέχει μια μερίδα δημητριακών και τι κάνει για το σκύλο σας. 

Θρεπτικό περιεχόμενο & οφέλη των δημητριακών (45 γρ. μερίδα): 

    Περίπου 160 θερμίδες: Αυτό είναι αρκετά υψηλό, καθιστώντας τον έλεγχο των μερίδων σημαντικό για τον σκύλο σας. 

    6,4 g φυτικών ινών: τα δημητριακά είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και είναι καλές για την υγεία της καρδιάς. 

    1,3 g λίπους: Τα δημητριακά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβή κορεσμένα λιπαρά. 

    4,3g πρωτεΐνης: Τα δημητριακά είναι μια εκπληκτικά πλούσια πηγή αυτής της ουσίας! 

    13mg σίδηρο: βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του κυκλοφορικού τους συστήματος. 

Το κύριο όφελος από την προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή του σκύλου σας είναι η βοήθεια στην παραγωγή υγιών κοπράνων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο σκύλος σας πάσχει από προβλήματα πρωκτικού αδένα. 

Πότε να αποφεύγετε τα δημητριακά για σκύλους 

Τα δημητριακά είναι υγιεινά σε μικρές ποσότητες για την πέψη του σκύλου σας και τη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου του, αλλά δεν είναι πραγματικά για σκύλους. Είναι μια χαρά ως μια μικρή λιχουδιά ή για να προσθέσετε λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή τους, αλλά στην πραγματικότητα, τα δημητριακά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να τρώει ο σκύλος σας τακτικά. Ας δούμε μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας με δημητριακά. 

Πότε πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε το σκύλο σας με δημητριακά: 

    Εάν ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι 

    Εάν ο σκύλος σας πάσχει από αφυδάτωση ή δυσκοιλιότητα 

    Εάν τα δημητριακά περιέχουν πρόσθετες σταφίδες, ζάχαρη ή ανθυγιεινά τεχνητά γλυκαντικά 

    Εάν ο σκύλος σας είναι παχύσαρκος 

Συμβουλές σερβιρίσματος  

Χρειάζεται η τροφή τους να προετοιμάζεται με τρόπο που να έχει κατά νου τις διατροφικές τους ανάγκες. Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να απολαύσει τα δημητριακά με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακολουθήστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές σερβιρίσματος. 

    Επιλέξτε απλές νιφάδες: Επιλέξτε απλές νιφάδες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σταφίδας, τεχνητών γλυκαντικών όπως η ξυλιτόλη ή άλλων δυνητικά επιβλαβών συντηρητικών. 

    Βρέξτε τις νιφάδες πριν από το σερβίρισμα: Βρέξτε τις νιφάδες με ζεστό νερό για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού και να βοηθήσετε το σκύλο σας να χωνέψει τις νιφάδες πιο εύκολα. 

    Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες: Προσφέρετε μια μικρή ποσότητα υγρών νιφάδων είτε μόνες τους ως σνακ είτε αναμεμειγμένες με ξηρή/υγρή τροφή σκύλου κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αρχικά, δείτε αν το ανέχονται καλά και στη συνέχεια μπορείτε να το κάνετε περιστασιακή λιχουδιά. 

Ποιες άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να φάει ο σκύλος μου;  

Αν ψάχνετε τρόπους για να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή του σκύλου σας και να βοηθήσετε το πεπτικό του σύστημα, τα δημητριακά είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να αντικαταστήσετε με δημητριακά για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή τους χωρίς να κάνετε οικονομία στις φυτικές ίνες. Ελέγξτε μερικές από αυτές παρακάτω. 

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για σκύλους: 

     Καρότα: Τα ψιλοκομμένα καρότα είναι μια εξαιρετική φυσική οδοντική λιχουδιά που διατηρεί τα δόντια του σκύλου σας καθαρά, παρέχει άφθονες φυτικές ίνες και περιέχει επίσης υγιή αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο. 

    Κολοκυθάκια: Τα κολοκυθάκια σε κύβους προσθέτουν μια μοναδική γλυκιά πινελιά στο γεύμα του σκύλου σας μαζί με πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C και K και άλλα ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο και μαγνήσιο. 

    Πράσινα φασόλια: Τα μαγειρεμένα πράσινα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και φυτικών ινών που βοηθούν το σκύλο σας να μείνει χορτάτος για περισσότερη ώρα μετά το γεύμα. 

    Μήλα: Περιέχουν λίγη ζάχαρη και θερμίδες, τα μήλα είναι μια νόστιμη γλυκιά λιχουδιά για τους σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Φροντίστε όμως να παραλείψετε τους σπόρους, τον πυρήνα και τα κοτσάνια! 

    Κολοκύθα: Πρόκειται για ένα νόστιμο λαχανικό που είναι ιδανικό για την προσθήκη φυτικών ινών και τη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας. 

Πώς αλλιώς μπορώ να προσθέσω φυτικές ίνες στη διατροφή του σκύλου μου; 

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να βελτιώσετε την ποιότητα των εντερικών κινήσεων του σκύλου σας, να μειώσετε το φούσκωμα ή να βοηθήσετε στη φυσιολογική έκφραση των πρωκτικών αδένων του, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε στην τροφή του. 

    Συμπληρώματα ινών: έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους σκύλους με προβλήματα πρωκτικού αδένα και έχουν τα κατάλληλα συστατικά και μέτρα για σκύλους. 

    Φλοιός ψυλλίου: ένα κοινό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα ινών για τους ανθρώπους. Απορροφά την υγρασία, και μπορεί να σχηματίσει ένα είδος ζελατίνας σε υγρό. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα αναμεμειγμένη στο φαγητό τους. 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα είναι συνήθως αρκετά για τον μέσο σκύλο, αλλά η πολύ γρήγορη έναρξη μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία. 

Συμπέρασμα 

Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε τακτικά μικρές ποσότητες δημητριακών για να προσθέσουν λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή τους, αλλά βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια απλή μάρκα και υγραίνετε τις νιφάδες πριν τις σερβίρετε. Κάποιες άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορείτε να αναμείξετε είναι τα καρότα, τα μήλα και η κολοκύθα, ή ελέγξτε κάποια συμπληρώματα φυτικών ινών για να διατηρήσετε το έντερο του σκύλου σας υγιές.