Blog

Έχουν οι σκύλοι καλή μνήμη; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Είναι προφανές ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να θυμούνται κάποια πράγματα. Πάρτε, για παράδειγμα, το να έρχονται κοντά σας όταν φωνάζετε το όνομά τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, τις οποίες γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν και να ανακαλέσουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι μνήμης, όπως η βραχυπρόθεσμη, η επεισοδιακή και η σημασιολογική.

Οι αναμνήσεις και ο τρόπος με τον οποίο τις δημιουργεί ο εγκέφαλός μας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Προς το παρόν, υπάρχουν πολύ λίγες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τους σκύλους και την ικανότητά τους να διατηρούν διαφορετικούς τύπους αναμνήσεων. Ωστόσο, αυτές οι περιορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να μας δίνουν κάποια εικόνα για το πόσο καλή είναι η μνήμη ενός σκύλου.

Έχουν οι σκύλοι βραχυπρόθεσμη μνήμη;

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ορίζεται γενικά ως η “ανάκληση πληροφοριών για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα”. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, οι ερευνητές προσπάθησαν να μετρήσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη των σκύλων δείχνοντάς τους διαφορετικά χρωματιστά σχήματα και ζητώντας τους στη συνέχεια να αναγνωρίσουν αργότερα τα σχήματα αυτά. Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη περίπου 70 δευτερολέπτων.

Ως άνθρωποι, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει πολλές από τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μας ως μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Αλλά αν οι σκύλοι έχουν τόσο σχετικά φτωχή βραχυπρόθεσμη μνήμη, πώς θυμούνται τα ονόματά τους, τις εντολές και το πού αποθηκεύουμε τις λιχουδιές τους; Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η επεισοδιακή και η σημασιολογική μνήμη.

Σημασιολογική και επεισοδιακή μνήμη στους σκύλους

Η σημασιολογική μνήμη είναι η γενική γνώση που έχουμε αποθηκεύσει στον εγκέφαλό μας. Για έναν σκύλο, σημασιολογική μνήμη είναι να γνωρίζει ότι αν υπακούσει σε μια εντολή “κάτσε”, θα πάρει μια λιχουδιά. Ή, αν τρέξει προς το μέρος σας όταν φωνάξετε το όνομά του, θα τον ανταμείψετε με ένα χάδι στο κεφάλι. Και πάλι, γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά έχουν σημασιολογικές μνήμες επιδεικνύοντας αυτές τις συμπεριφορές.

Οι επεισοδιακές αναμνήσεις είναι πιο συγκεκριμένες. Αυτές οι αναμνήσεις απαιτούν μια αίσθηση αυτογνωσίας και το πέρασμα του χρόνου. Μια επεισοδιακή μνήμη για έναν σκύλο θα ήταν να θυμάται την πρώτη φορά που του είπατε το όνομά του, πριν από χρόνια, όταν ήταν απλώς ένα κουτάβι. Ή, να θυμάστε ότι μια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δεν καταφέρατε να τους χαϊδέψετε όταν μπήκατε στην πόρτα.

Πόσο καιρό θυμάται ένας σκύλος ένα άτομο;

Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαπιστώσετε ότι οι σκύλοι μπορούν να θυμούνται ένα άτομο που έχουν να δουν χρόνια. Ίσως το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι το βίντεο με ένα μέλος των υπηρεσιών που επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια μακρά αποστολή. Ο σκύλος τους τρέχει στο πεζοδρόμιο και πέφτει κατευθείαν στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου παίζει πιθανότατα σημαντικό ρόλο στο πόσο καιρό ένας σκύλος μπορεί να θυμάται ένα άτομο. Ενώ εμείς έχουμε 6 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη μας, οι σκύλοι έχουν 300 εκατομμύρια. Οι σκύλοι έχουν επίσης σχετικά μεγαλύτερο οσφρητικό βολβό, το τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει τις μυρωδιές. Είναι πιθανό οι σκύλοι να θυμούνται τη μοναδική μυρωδιά ενός ατόμου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό και γνωρίζουμε ότι, για τους ανθρώπους, η όσφρηση έχει ισχυρή σχέση με τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Μπορούν οι σκύλοι να πάθουν άνοια;

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης καθώς γερνούν. Η Κυνική Γνωστική Δυσλειτουργία (ΚΓΔ) μπορεί να κάνει τους σκύλους να ξεχάσουν πού βρίσκονται τα μπολ με το φαγητό τους ή πού είναι η πόρτα για να βγουν έξω. Εκτός από το να συμπεριφέρονται αποπροσανατολισμένα μπορεί να πηγαίνουν για κατούρημα μέσα στο σπίτι επειδή έχουν ξεχάσει ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν έξω.

Οι σκύλοι με CCD μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλαγές στην προσωπικότητα, να έχουν αλλοιωμένους κύκλους ύπνου/ξύπνιου και να γίνονται ανήσυχοι. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας εμφανίζει ενδείξεις άνοιας ή άλλα προβλήματα μνήμης.

Συμπέρασμα

Μέχρι σήμερα, έχει γίνει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη μνήμη των σκύλων. Γνωρίζουμε από τις συμπεριφορές των σκύλων ότι έχουν καλή μακροπρόθεσμη και σημασιολογική μνήμη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι έχουν περιορισμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι ικανοί να έχουν επεισοδιακές αναμνήσεις. Είναι πιθανό ότι η έντονη αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου παίζει ρόλο στο πόσο καιρό θυμούνται ένα άτομο. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί ακόμη και να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.