Blog

Χαμογελούν τα σκυλιά; Πληροφορίες συμπεριφοράς & Συχνές ερωτήσεις

Πολλές φορές, όταν χαϊδεύετε το σκύλο σας ή πιάνετε το λουρί του, το στόμα του ανοίγει και η γλώσσα του βγαίνει έξω. Αυτό το κάνει να φαίνεται σαν να χαμογελάει ο σκύλος σας. Στην πραγματικότητα, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, φωτογραφίες των λεγόμενων χαμογελαστών σκύλων. Αλλά χαμογελούν όντως αυτά τα σκυλιά; Μπορούν τα σκυλιά να χαμογελούν; Πρόκειται για σκόπιμη συμπεριφορά με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι χαμογελούν ο ένας στον άλλο; Ίσως απογοητευτείτε όταν μάθετε, αλλά οι σκύλοι δεν χαμογελούν όπως οι άνθρωποι. Αυτό που βλέπετε ως χαμόγελο στο πρόσωπο του σκύλου σας είναι στην πραγματικότητα κάτι διαφορετικό. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χαμόγελο του σκύλου. 

 Χαμογελούν οι σκύλοι; 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σκύλοι δεν χαμογελούν. Τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που χαμογελούν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τους συμπεριφοριστές σκύλων, οι σκύλοι δεν χαμογελούν σκόπιμα ως εξωτερική ένδειξη ευτυχίας ή ικανοποίησης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σκύλοι τους χαμογελούν όταν είναι ευτυχισμένοι. Αυτό όμως δεν ισχύει. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σκύλοι χαμογελούν λόγω ανθρωπομορφισμού και εξελικτικών συμπεριφορών που στοχεύουν στους ανθρώπους. 

Ένα αληθινό χαμόγελο σκύλου θα ήταν μια σκόπιμη ενέργεια για να δείξουν τα δόντια λόγω του ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι. Οι σκύλοι θα το έκαναν αυτό μόνοι τους και ανάμεσα σε άλλους σκύλους, χωρίς ανθρώπους γύρω τους. Ωστόσο, τα σκυλιά δεν επιδεικνύουν ποτέ αυτού του είδους τη συμπεριφορά όταν είναι μόνα τους ή κοντά σε άλλα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, στη φύση, η επίδειξη των δοντιών είναι συχνά ένδειξη επιθετικότητας μεταξύ των σκύλων, όχι ευτυχίας. Αυτοί οι λόγοι ενισχύουν τον ισχυρισμό των επιστημόνων και των συμπεριφοριστών ότι οι σκύλοι δεν έχουν πραγματικό χαμόγελο. 

Γιατί οι σκύλοι εμφανίζονται να χαμογελούν; 

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας χαμογελάει, δεν είστε οι μόνοι. Οι σκύλοι φαίνεται να χαμογελούν όταν είναι ευτυχισμένοι, παρόλο που τεχνικά δεν είναι. Όταν οι σκύλοι είναι χαρούμενοι και ήρεμοι, το σώμα τους χαλαρώνει. Όταν το σώμα ενός σκύλου χαλαρώνει, το στόμα τους μπορεί να ανοίξει και μπορεί επίσης να λαχανιάσει. Τα μάτια τους μπορεί να αλληθωρίζουν. Μπορεί να δείξουν μερικά από τα δόντια τους επειδή το στόμα τους είναι ανοιχτό. Αυτή η εμφάνιση, με τα στραβά μάτια, το στόμα ανοιχτό, τη γλώσσα έξω και το λαχάνιασμα, μοιάζει με χαμόγελο. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι ένα υποπροϊόν του ότι ο σκύλος αισθάνεται ασφαλής και χαλαρός. 

Η διαφορά μεταξύ αυτού του βλέμματος και ενός πραγματικού χαμόγελου είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακούσια αντίδραση στο αίσθημα χαλάρωσης. Ένας σκύλος μπορεί να λαχανιάσει για διάφορους λόγους, όπως η ζέστη, το στρες και η ευτυχία. Αλλά το λαχάνιασμα ή γενικά το να έχει το στόμα ανοιχτό, δεν συνδέεται με την ευτυχία στους σκύλους. Συνδέεται περισσότερο με το αίσθημα χαλάρωσης ή άνεσης. 

Γιατί οι σκύλοι φαίνεται να χαμογελούν στους ανθρώπους; 

Οι σκύλοι κάνουν μια σειρά από συμπεριφορές που απευθύνονται ειδικά στους ανθρώπους. Συμπεριφορές όπως το να δίνουν μεγάλα μάτια, να κοιτάζουν ενοχικά, να παρακαλούν, να κλαψουρίζουν και να αγκαλιάζονται είναι όλες μαθημένες συμπεριφορές. Τα σκυλιά δεν είναι χαζά. Ανταποκρίνονται όταν παίρνουν κάτι που θέλουν. Τα σκυλιά θα κοιτάξουν χαζοχαρούμενα και θα “χαμογελάσουν” γύρω από τους ανθρώπους επειδή αυτό προκαλεί θετικές συμπεριφορές. Τα σκυλιά που “χαμογελούν” τραβούν την προσοχή. Μπορεί να πάρουν λιχουδιές. Παίρνουν αγάπη και φωτογραφίζονται. Τα σκυλιά ανταποκρίνονται σε αυτή τη θετική ενίσχυση κάνοντας συμπεριφορές που αρέσουν στους ανθρώπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό χαμόγελο. 

Χαμογελούν τα σκυλιά σε άλλα σκυλιά; 

Όχι. Αν βάλετε ένα σωρό σκύλους μαζί και τους παρακολουθήσετε από μακριά, δεν θα χαμογελάσει ο ένας στον άλλο. Το χαμόγελο δεν είναι φυσική συμπεριφορά των σκύλων. Οι σκύλοι έχουν μια πληθώρα άλλων κοινωνικών συμπεριφορών, όπως το κούνημα της ουράς, το γάβγισμα και η θέση της ουράς. Αλλά δεν χαμογελούν ο ένας στον άλλον. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό που οι άνθρωποι ερμηνεύουν ως χαμόγελο στο πρόσωπο των σκύλων τους είναι στην πραγματικότητα κάτι άλλο. 

Αντιγράφουν τα σκυλιά τα ανθρώπινα χαμόγελα; 

Όχι, τα σκυλιά δεν αντιγράφουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων τους. Τα σκυλιά θα “χαμογελάσουν” όταν οι άνθρωποι χαμογελούν, αν ξέρουν ότι έτσι θα κερδίσουν κάποιο είδος χρόνου ή προσοχής. Πολλοί σκύλοι θα νιώσουν ήρεμοι και χαρούμενοι όταν οι άνθρωποί τους είναι ήρεμοι και χαρούμενοι. Στην πραγματικότητα, πολλοί σκύλοι συχνά θα τρέφονται από την ενέργεια του ιδιοκτήτη τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν εσείς γελάτε και χαμογελάτε, ο σκύλος σας θα είναι επίσης χαλαρός και θα φαίνεται να χαμογελάει. Ωστόσο, δεν μιμούνται το χαμόγελό μας. 

Πώς να καταλάβετε αν ένας σκύλος είναι χαρούμενος 

Αν οι σκύλοι δεν δείχνουν την ευτυχία τους χαμογελώντας, πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος; Οι σκύλοι δείχνουν την ευτυχία κυρίως μέσω της γλώσσας του σώματος, όχι μέσω των εκφράσεων του προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιτάτε το σώμα του σκύλου σας, όχι το πρόσωπό του. Τα ευτυχισμένα σκυλιά θα έχουν όρθια ουρά που κουνάει, χαλαρούς μύες, κατεβασμένα αυτιά και ήρεμα μάτια. Τα ευτυχισμένα σκυλιά κοιμούνται επίσης άνετα. (Τα δυστυχισμένα ή αγχωμένα σκυλιά θα είναι απρόθυμα να κοιμηθούν λόγω άγχους). 

Τα ευτυχισμένα σκυλιά τρώνε επίσης το φαγητό τους εγκαίρως και θα παρακαλούν για επιπλέον φαγητό. Θα αναζητήσουν επίσης την ανθρώπινη επαφή- μπορούν να γαβγίσουν και να κουνήσουν ολόκληρο το σώμα τους. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ ισχυρότερες ενδείξεις ευτυχίας από ένα “χαμόγελο” ή ένα χαρούμενο βλέμμα στο πρόσωπο του σκύλου σας. Ένας σκύλος μπορεί να φαίνεται να χαμογελάει και να είναι τεταμένος, ανήσυχος και δυστυχισμένος. 

Συμπέρασμα 

 Τα σκυλιά δεν μπορούν να χαμογελάσουν με τον ίδιο τρόπο που χαμογελούν οι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά τους χαμογελούν όταν είναι χαρούμενα, αλλά στην πραγματικότητα δεν χαμογελούν. Τα σκυλιά μπορεί να μοιάζουν σαν να χαμογελούν όταν το σώμα τους χαλαρώνει, αλλά δεν πρόκειται για σκόπιμη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά δεν έχουν χαμόγελα στην κοινωνική τους εργαλειοθήκη. Τα σκυλιά δεν χαμογελούν για να δείξουν ευτυχία ή να επικοινωνήσουν με άλλα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικοί χαμογελαστοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε τις χαζοχαρούμενες φατσούλες τους όταν είναι χαλαροί.