Blog

Είναι ασφαλή τα αιθέρια έλαια για τους σκύλους; Χρήσιμες πληροφορίες από κτηνίατρο

Τα αιθέρια έλαια εξυπηρετούν ποικίλους σκοπούς, από την υποστήριξη της χαλάρωσης έως τη μείωση της φλεγμονής. Αν έχετε βιώσει τα οφέλη από τα αιθέρια έλαια, τότε πιθανότατα θα έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε αν και ο σκύλος σας θα ωφεληθεί από τη λήψη ή τη χρήση αιθέριων ελαίων. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές, καθώς και να κάνετε μια συζήτηση με τον κτηνίατρό σας πριν επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για οποιονδήποτε σκοπό για το σκύλο σας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι ασφαλή τα αιθέρια έλαια για τους σκύλους;

Εκτός αν σας έχει δοθεί ρητή οδηγία από κτηνίατρο, δεν πρέπει να δίνετε αιθέρια έλαια στο σκύλο σας από το στόμα. Ακόμη και τα μη τοξικά αιθέρια έλαια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές όταν καταναλωθούν. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα, οπότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα τοξικότητας και παρενεργειών όταν καταναλώνονται σε σχέση με την τοπική εφαρμογή ή την εισπνοή.

Είναι τα αιθέρια έλαια ασφαλή για τους σκύλους;

Ενώ υπάρχουν μια χούφτα αιθέρια έλαια που είναι ασφαλή για τους σκύλους, γενικά συνιστάται να αποφεύγεται οποιαδήποτε χρήση αιθέριων ελαίων για τα κατοικίδια ζώα. Υπάρχουν κίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται λανθασμένα, και δεδομένου ότι τα αιθέρια έλαια δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τα φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και άγνωστης συγκέντρωσης δραστικών συστατικών.

Η αποφυγή των αιθέριων ελαίων δεν σημαίνει απλώς να μην τα δίνετε στο σκύλο σας από το στόμα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια σε διαχύτες για το ευχάριστο άρωμα, αλλά τα εισπνεόμενα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι επικίνδυνα για το σκύλο σας, οδηγώντας σε αναπνευστική δυσφορία και δυσφορία.

Όταν εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό, οπότε δεν συνιστώνται ούτε για αυτή τη χρήση. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα αιθέρια έλαια είναι λιπόφιλα, επομένως μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το συκώτι είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό των αιθέριων ελαίων, οπότε η αφθονία αιθέριων ελαίων μπορεί να καταπονήσει τον οργανισμό.

Ακόμη και προϊόντα με βάση τα αιθέρια έλαια που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε κατοικίδια ζώα, όπως τα σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έλαια λεβάντας, κέδρου και περγαμόντου και τα θεωρούν ασφαλή γύρω από σκύλους όταν αραιώνονται καλά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία έρευνα που να το υποστηρίζει επαρκώς αυτό. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια για το σκύλο σας, ακόμη και αν λένε ότι είναι σχεδιασμένα για σκύλους ή κατοικίδια ζώα.

Τοξικά αιθέρια έλαια

Για να διατηρήσετε τον σκύλο σας ασφαλή εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στο σπίτι σας, πρέπει να γνωρίζετε ποια αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τους σκύλους. Ενώ τα περισσότερα αιθέρια έλαια ενέχουν τον κίνδυνο ήπιων παρενεργειών, ορισμένα είναι πραγματικά τοξικά και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, για τους σκύλους.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς, χάρη στη λειτουργία του ως αντιφλεγμονώδες, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό. Δυστυχώς, αυτό το αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους σκύλους, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Έλαιο κανέλας

Αν και η κανέλα είναι μη τοξική και γενικά θεωρείται ασφαλής για τους σκύλους, το αιθέριο έλαιο κανέλας δεν είναι ασφαλές για τους σκύλους.

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους σκύλους. Ενώ είναι ένα κοινό αιθέριο έλαιο, μερικοί άνθρωποι αγοράζουν επίσης κλαδιά ευκαλύπτου για να τα έχουν στο ντους τους, επειδή ο ατμός από το ντους απελευθερώνει τα φυσικά έλαια από τον ευκάλυπτο. Εάν χρησιμοποιείται με το σκύλο σας στο δωμάτιο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Μέντα

Όλες οι μορφές αιθέριων ελαίων μέντας θεωρούνται τοξικές για τους σκύλους. Αυτό περιλαμβάνει τη μέντα, το χειμωνιάτικο πράσινο και τη μέντα.

Λεμόνι

Μπορεί να μυρίζει καθαρά και φρεσκάδα, αλλά το αιθέριο έλαιο λεμόνι, μαζί με το παρόμοιας μυρωδιάς λεμονόχορτο, θεωρείται μη ασφαλές για χρήση γύρω από σκύλους.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο είναι ένα δημοφιλές εποχιακό άρωμα γύρω από την εποχή των Χριστουγέννων, που συχνά προκαλεί πολλές ευχάριστες αναμνήσεις στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το αιθέριο έλαιο είναι τοξικό για τους σκύλους, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πικραμύγδαλο

Το πικραμύγδαλο είναι επικίνδυνο για τους σκύλους σε κάθε μορφή. Τα ίδια τα πικρά αμύγδαλα είναι τοξικά αν καταναλωθούν, ενώ το αιθέριο έλαιο είναι επίσης τοξικό για τους σκύλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έλαιο πικραμύγδαλου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια για τους σκύλους, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς σε ένα σπίτι με σκύλους.

Συμπέρασμα

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα αιθέρια έλαια δεν θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους. Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι ασφαλή για χρήση σε ένα σπίτι με σκύλους και ορισμένα είναι αρκετά ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν για σκύλους. Ωστόσο, ένας κτηνίατρος θα πρέπει να είναι αυτός που καθοδηγεί τη χρήση οποιωνδήποτε αιθέριων ελαίων μπορεί να χρησιμοποιήσετε για το σκύλο σας. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για σκύλους.