Blog

Είναι καλό για τα σκυλιά οι οδοντικές λιχουδιές; – Μια πιο προσεκτική ματιά

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι οδοντικές λιχουδιές έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων. Αυτές οι λιχουδιές έρχονται συχνά με τη μεγάλη υπόσχεση ότι φροντίζουν την οδοντική υγεία του σκύλου χωρίς τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. 

Αυτό, δυστυχώς, είναι μια παρανόηση. Οι οδοντικές λιχουδιές σκύλων από μόνες τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη στοματική υγεία του σκύλου σας. 

Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στην περιοδοντική νόσο, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής στοματικής υγείας του σκύλου σας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις οδοντικές λιχουδιές, τα οφέλη τους, τους περιορισμούς και τις ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. 

Τι είναι οι οδοντικές λιχουδιές; 

Οι οδοντικές λιχουδιές είναι λιχουδιές που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν τα δόντια των σκύλων και να κάνουν μασάζ στα ούλα τους για να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης πέτρας και πλάκας. Αυτές οι λιχουδιές διατίθενται συχνά στην αγορά για να φρεσκάρετε την αναπνοή των σκύλων και να διατηρήσετε την υγεία των δοντιών, των ούλων και τη συνολική στοματική υγεία. 

Υπάρχει μια ποικιλία από οδοντικές λιχουδιές που διατίθενται στην αγορά. Έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, στικς και στρογγυλά κομμάτια σε μέγεθος.  

Συνήθως, συνιστάται να επιλέγετε μια οδοντική λιχουδιά που ταιριάζει με το μέγεθος, τις προσωπικές προτιμήσεις και την προσωπικότητα του κουταβιού σας.  

Είναι ασφαλές το οδοντικό μάσημα για το σκύλο σας; 

Παρόλο που οι οδοντικές λιχουδιές μπορεί να φαίνονται σαν σωτήρια λύση για τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων, δεν είναι όλες ίσες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές οδοντικές λιχουδιές για το σκύλο σας με βάση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, αλλά να αναγνωρίζετε ότι θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας. 

Ανάλογα με το μέγεθος και τις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας, ορισμένες οδοντικές λιχουδιές μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες. 

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που μπορεί να είναι πολύ σκληρά για ορισμένους σκύλους και μπορεί να σπάσουν τα δόντια τους. Έτσι, όταν ψάχνετε για νέες οδοντιατρικές λιχουδιές, λάβετε υπόψη τις μοναδικές ιδιότητες του σκύλου σας. Μια καλή οδοντική λιχουδιά θα είναι ιδιαίτερα εύπεπτη, δεν θα είναι επιρρεπής σε θρυμματισμό και δεν θα είναι σκληρή για τα δόντια.  

Συνολικά, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι οδοντιατρικές λιχουδιές ή τα συμπληρώματα από μόνα τους δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών. Μπορούν να απομακρύνουν μηχανικά τα υπολείμματα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα βήμα στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής του σκύλου σας. 

Γιατί οι οδοντικές λιχουδιές δεν πρέπει να αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών 

Η σύσταση των κτηνιάτρων είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Όπως αναφέρθηκε, το να δίνετε στο σκύλο σας οδοντικές λιχουδιές μπορεί να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε το τακτικό βούρτσισμα στη ρουτίνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οδοντικές λιχουδιές δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη διαδικασία σχηματισμού πλάκας και τη σκλήρυνσή της σε πέτρα. 

Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που μπορεί να σχηματιστεί στα δόντια μέσα σε λίγες ώρες αφότου φάει ο σκύλος σας. Μετά από 24 ώρες, η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα, την οποία ένας επαγγελματίας θα πρέπει να αφαιρέσει με ένα επαγγελματικό οδοντιατρικό εργαλείο. Οι κτηνίατροι συνιστούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα βούρτσισμα, αλλά δύο φορές την ημέρα είναι καλύτερα (όπως ακριβώς και για τους ανθρώπους). 

Περιορισμένη αποτελεσματικότητα καθαρισμού  

Οι οδοντικές λιχουδιές καθαρίζουν κυρίως τις επιφάνειες και είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά της πλάκας και της πέτρας κοντά στη γραμμή των ούλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οδοντικές λιχουδιές και τα συμπληρώματα όπως τα πρόσθετα νερού δεν επαρκούν για την τακτική συντήρηση του στόματος. 

Μεταβλητότητα στην ποιότητα  

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει μεγάλο εύρος ποιότητας μεταξύ των οι λιχουδιών και των συμπληρωμάτων. Ορισμένα μπορούν ακόμη και να βλάψουν τον σκύλο σας εάν είναι πολύ σκληρά ή έχουν πιθανότητα θρυμματισμού. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με βάση την έρευνα και τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. 

Ανεπαρκή για οδοντικές παθήσεις  

Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να εξετάσετε είναι η παρουσία οδοντικών παθήσεων στο σκύλο σας. Οι οδοντικές μασάζ δεν αποτελούν θεραπεία για τις υπάρχουσες οδοντικές παθήσεις και δεν πρέπει να αντικαθιστούν την επαγγελματική οδοντιατρική φροντίδα. Εάν ανησυχείτε ότι το κουτάβι σας έχει κάποια οδοντική νόσο ή ασθένεια των ούλων, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας. 

Απουσιάζει η πράξη του βουρτσίσματος  

Τέλος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή συμπλήρωμα που να μπορεί να φτάσει την αποτελεσματικότητα του μηχανικού βουρτσίσματος των δοντιών. Όσο δύσκολη και αν είναι η καθιέρωση μιας συνήθειας – και η συμμετοχή του σκύλου σας σε αυτήν – το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο για να προλάβετε την ανάπτυξη της πλάκας. 

Πώς να διατηρήσετε την οδοντική υγεία του σκύλου σας  

Εάν οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις οδοντικές λιχουδιές σας κάνουν να αναθεωρήσετε τη χρήση τους, να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρήσετε τη στοματική υγεία του σκύλου σας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το τακτικό βούρτσισμα, οι οδοντιατρικές εξετάσεις και η υγιεινή διατροφή. 

Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών 

 Υπάρχουν πολλές επιλογές για οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες ειδικά για σκύλους για την καθημερινή οδοντική φροντίδα. Το πραγματικό εμπόδιο για ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, όμως, είναι απλώς να συνηθίσουν το κουτάβι τους στο βούρτσισμα. Ξεκινώντας αργά και χρησιμοποιώντας νόστιμη οδοντόκρεμα είναι δύο συμβουλές για να ξεκινήσετε . 

Οδοντιατρικός έλεγχος 

Συνιστούμε τακτικές επαγγελματικές οδοντιατρικές εξετάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία οδοντιατρικών προβλημάτων. Για τους περισσότερους σκύλους, ένας πραγματικός οδοντιατρικός καθαρισμός από έναν επαγγελματία απαιτεί νάρκωση ή αναισθησία.  

Υγιεινή διατροφή  

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οδοντικής υγείας ενός σκύλου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε τροφές που προάγουν την καλή στοματική υγιεινή. 

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τις οδοντικές λιχουδιές 

Υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα προϊόντα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικές λύσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στους οποίους αρέσουν οι λιχουδιές, αλλά θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους. 

Βούρτσισμα των δοντιών 

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την οδοντιατρική φροντίδα . Διαλέξτε λοιπόν μια γεύση οδοντόκρεμας που αγαπάει ο σκύλος σας και ξεκινήστε να καθιερώσετε μια νέα ρουτίνα οδοντικής φροντίδας, την οποία ίσως και να περιμένει με ανυπομονησία στο μέλλον. 

Προϊόντα που διαλύονται στο νερό 

Ως εναλλακτική λύση στις οδοντικές λιχουδιές, μπορείτε να δοκιμάσετε οδοντιατρικά προϊόντα που διαλύονται στο νερό για να βοηθήσετε στη φρεσκάδα της αναπνοής του σκύλου. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές λιχουδιές.