Blog

Πώς να διαλέξετε τις καλύτερες λιχουδιές και παιχνίδια παζλ για το σκύλο σας

Το να παίζετε με το σκύλο σας δεν είναι μόνο ευχάριστο για εσάς – είναι καλό για εσάς. Μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με τους σκύλους απελευθερώνει στον εγκέφαλό μας την ωκυτοκίνη που προκαλεί ευεξία, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς. Τα σκυλιά αποκομίζουν επίσης πολλά οφέλη από το παιχνίδι με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.  

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παίζουν συνέχεια με τους τριχωτούς φίλους τους. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετή πνευματική διέγερση;  

Όταν χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψή σας, τα παιχνίδια παζλ και τα παζλ φαγητού είναι μερικά από τα καλύτερα εργαλεία για να κρατήσετε το μυαλό του σκύλου σας εξίσου γεμάτο με το στομάχι του. Γι’ αυτό φτιάξαμε έναν οδηγό για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα καλύτερα παιχνίδια παζλ και λιχουδιές για σκύλους για το κουτάβι σας! 

Τα οφέλη των διαδραστικών παιχνιδιών παζλ και των λιχουδιών για σκύλους  

Όταν είστε απασχολημένοι με το σπίτι ή με τη δουλειά, τα παζλ και τα παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λύσετε την πλήξη του σκύλου σας. Αλλά τα παιχνίδια παζλ σκύλων έχουν πολλά περισσότερα οφέλη από το να μην βαριέται απλώς ο σκύλος σας. Είναι επίσης εξαιρετικά εργαλεία για:  

Ενίσχυση της νοητικής διέγερσης και της γνωστικής ανάπτυξης  

Μια πρόκληση για να κρατάτε το μυαλό ενός σκύλου ενεργό και διεγερμένο είναι το γεγονός ότι το φαγητό είναι ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρά του.   

Έτσι, ενώ μπορεί να λατρεύουν το παιχνίδι μαζί σας, θα είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε διεγερτικές δραστηριότητες ενώ εσείς είστε απασχολημένοι στο σπίτι, αν δεν είναι ώρα φαγητού. Τα παζλ με λιχουδιές δίνουν στα σκυλιά το κίνητρο να ασχοληθούν με δραστηριότητες εμπλουτισμού μεταξύ των περιόδων παιχνιδιού μαζί σας. 

Μείωση των καταστροφικών συμπεριφορών  

Ενώ ορισμένα σκυλιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, άλλα χρειάζονται περισπασμούς για να μην βαρεθούν και καταστρέψουν πράγματα που δεν θα έπρεπε.  

Πολλά σκυλιά θα επωφεληθούν από τη δυνατότητα να εστιάζουν την ενέργειά τους σε διαδραστικά παιχνίδια σκύλων. Αυτά τα παιχνίδια τα αφήνουν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων για να λύσουν παζλ τροφής – αντί να βρουν πώς να μπουν στον κάδο απορριμμάτων. Ένα παιχνίδι παζλ γεμάτο με τις αγαπημένες τους λιχουδιές για σκύλους μπορεί να προάγει την πνευματική διέγερση με ασφαλή, εποπτευόμενο τρόπο. 

Ενθάρρυνση της επίλυσης προβλημάτων  

Σκεφτείτε το αίσθημα υπερηφάνειας και ικανοποίησης που νιώθετε όταν λύνετε μια πρόκληση στη δουλειά σας. Ο σκύλος σας παίρνει μια παρόμοια ώθηση αφού χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στην επίλυση προβλημάτων για να λύσει ένα γρίφο και να πάρει μια νόστιμη λιχουδιά ως ανταμοιβή. 

Χορτάτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας  

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει εμετό, πνιγμό ή, στις χειρότερες περιπτώσεις, φούσκωμα στα σκυλιά, αλλά μπορεί επίσης να τους κάνει να χάσουν βασικά θρεπτικά συστατικά της τροφής τους. Επιπλέον, αν ένας σκύλος τρώει αργά ή ομοιόμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αντί για μία ή δύο φορές, τότε θα νιώθει χορτάτος όλη την ημέρα αντί να λαχταράει τα γεύματά του.  

Τα παιχνίδια παζλ είναι ένας εύκολος και εμπλουτιστικός τρόπος για να επιβραδύνετε τον σκύλο σας την ώρα του γεύματος.  

Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε στα παιχνίδια παζλ σκύλων που διανέμουν λιχουδιές  

Τώρα ξέρετε γιατί τα παιχνίδια εμπλουτισμού για σκύλους είναι σημαντικά για τη σωματική και ψυχολογική υγεία του σκύλου σας. Αλλά δεν μπορείτε να επιλέξετε το σωστό παιχνίδι ή παιχνίδι για σκύλους αν δεν γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλα για το σκύλο σας. Ακολουθούν λοιπόν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. 

Μέγεθος και σχεδιασμός  

Ο σχεδιασμός και το μέγεθος ενός διαδραστικού παιχνιδιού για σκύλους υπερβαίνουν απλώς το επίπεδο δυσκολίας. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού θα καθορίσει το πώς κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται όταν παίζει μαζί του. Είτε έχετε ένα μικρόσωμο σκυλί είτε μια γιγαντιαία ράτσα, υπάρχει εκεί έξω μια επιλογή παζλ που ταιριάζει στις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τα κίνητρα του σκύλου σας.   

Ανθεκτικότητα  

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να απολαμβάνουν να χτυπούν τα παιχνίδια τους, αλλά ο κύριος τρόπος με τον οποίο σπάνε τα παιχνίδια τους είναι από το υπερβολικό μάσημα.  

Εάν ένα παιχνίδι σπάσει ενώ ο σκύλος σας το μασάει, τότε υπάρχει πιθανότητα να καταπιεί τα σπασμένα κομμάτια και να πνιγεί. Μπορεί επίσης να τραυματιστούν σοβαρά καθώς τα κομμάτια αυτά περνούν μέσα από το πεπτικό τους σύστημα, ή τα κομμάτια μπορεί να κολλήσουν και να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. 

Επίπεδα δυσκολίας  

Η επιλογή του κατάλληλου επιπέδου δυσκολίας για τον σκύλο σας μπορεί να είναι πολύπλοκη.  

Αρχικά, υπάρχουν υποκατηγορίες παιχνιδιών που διανέμουν λιχουδιές που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους με επίπεδη μύτη, για σκύλους που τους αρέσει να είναι σκληροί με τα παιχνίδια τους, ακόμη και για τραυματισμένους ή τυφλούς σκύλους.  

Επιπλέον, πολλά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί ώστε να αφαιρούνται ή να προστίθενται μέρη για να τα κάνουν πιο δύσκολα. Δώστε προσοχή στο πόσο γρήγορα ο σκύλος σας λύνει το παιχνίδι παζλ του. Αν το καταλαβαίνει γρήγορα, τότε μπορεί να χρειάζεστε ένα με υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας ή ένα που μπορείτε να το κάνετε πιο δύσκολο χωρίς να αγοράσετε ένα νέο παιχνίδι συνολικά.  

Εύκολο στον καθαρισμό  

Η ακαταστασία είναι αναπόφευκτη όταν αναμειγνύετε τροφή σκύλου, σάλιο και λιχουδιές όπως το φυστικοβούτυρο. Ενώ ο σκύλος σας μπορεί να μην ενοχλείται από λίγα υπολείμματα στα παιχνίδια του, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, επειδή μπορεί να φιλοξενήσουν μικρόβια που ενδεχομένως να αρρωστήσουν τον σκύλο σας. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια που καθαρίζονται εύκολα (ή είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων) θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όταν επιλέγετε ένα διαδραστικό παιχνίδι για σκύλους.  

Ασφαλή υλικά  

Όταν σκέφτεστε τα ασφαλή υλικά, μπορεί να σκέφτεστε μόνο τα συστατικά που δεν μπορεί να καταπιεί ή να διαλύσει ένας σκύλος. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι μη τοξικά και ασφαλή για να αγγίξουν το στόμα και την τροφή του σκύλου σας.  

Μπορείτε να ξεκινήσετε αναζητώντας στα παιχνίδια του σκύλου σας φυσικά υλικά ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα, όπως μπαμπού, βαμβάκι, μαλλί ή καουτσούκ. Στη συνέχεια, αναζητήστε και αποφύγετε επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το PVC και το BPA, που βρίσκονται σε πολλά παιχνίδια για σκύλους χαμηλής ποιότητας. 

Επιλέγοντας τις σωστές λιχουδιές για τα παιχνίδια παζλ του σκύλου σας  

Θα θέλατε να λύσετε ένα παζλ αν η ανταμοιβή που λαμβάνατε ήταν μια τροφή που δεν σας άρεσε; Φυσικά και όχι! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή των σωστών λιχουδιών, όσον αφορά την προτίμηση και τη διατροφή, που θα βάλετε μέσα στο παιχνίδι παζλ του σκύλου σας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευτυχία του. 

Διατροφική αξία έναντι καινοτομίας  

Το φυστικοβούτυρο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λιχουδιές που μπορείτε να βάλετε. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε μόνο φυστικοβούτυρο ή κάποια άλλη απλή λιχουδιά, τότε χάνετε την ευκαιρία να φροντίσετε τις μοναδικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας. Επιπλέον, το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κανονικές λιχουδιές.  

Αντί να γεμίζετε με φυστικοβούτυρο, δοκιμάστε πολτοποιημένη κολοκύθα για μια πεπτική ώθηση.  

Ποικιλία για πνευματική διέγερση  

Η κατανάλωση των ίδιων γεύσεων, υφών και συστατικών μπορεί να κάνει την ώρα του γεύματος και των σνακ βαρετά για έναν σκύλο.  

Ανακατέψτε τις λιχουδιές τους, ώστε να είναι πάντα διανοητικά διεγερμένοι ενώ τρώνε. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να καταψύξετε τις αγαπημένες τους τροφές, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι τρώνε κρύο φαγητό και να αναγκάζονται να επιβραδύνουν, ή μπορείτε να αναμίξετε τα κύρια συστατικά τους για μοναδικές γεύσεις.  

Μακροβιότητα της λιχουδιάς για παρατεταμένο παιχνίδι  

Τα παιχνίδια παζλ καθιστούν πιο δύσκολο για έναν σκύλο να φάει, γεγονός που έχει το προφανές πλεονέκτημα της παρατεταμένης διανοητικής διέγερσης και της πιο αργής κατανάλωσης τροφής.  

Μπορείτε να παρατείνετε περαιτέρω τον χρόνο παιχνιδιού επιλέγοντας μια σκληρή, ανθεκτική λιχουδιά που διαρκεί πολύ περισσότερο από μια υγρή λιχουδιά όπως το φυστικοβούτυρο. Ή μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο, ώστε ο σκύλος σας να πρέπει να επιβραδύνει για να φάει όλα τα υγρά συστατικά πριν φτάσει στο σκληρό. 

Θερμιδική πρόσληψη και έλεγχος των μερίδων  

Είναι εύκολο να συνδυάσετε τις τροφές και τις λιχουδιές στην ίδια κατηγορία. Ωστόσο, οι λιχουδιές ονομάζονται “λιχουδιές” για κάποιο λόγο και αν προσθέτετε συνεχώς θερμίδες στη διατροφή του σκύλου σας, τότε μπορεί να πάρει περιττό βάρος.  

Μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους παίρνοντας ένα μέρος της κανονικής μερίδας του σκύλου σας και βάζοντας το μέσα σε ένα παιχνίδι παζλ αντί για λιχουδιές.  

Συνολικά, οι λιχουδιές θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το πολύ το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης του σκύλου σας. Αν δυσκολεύεστε να μείνετε κάτω από αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με λιχουδιές χαμηλών θερμίδων.  

Ειδικές διατροφικές συστάσεις  

Τέλος, ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει ότι το φαγητό ή οι λιχουδιές του τον αρρωσταίνουν, τα σημάδια μπορεί να φανούν στο δέρμα, την πέψη και τη συμπεριφορά του. Κοινά συστατικά όπως τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη, η σόγια, ακόμη και συγκεκριμένες πρωτεΐνες μπορεί να είναι αλλεργιογόνα για το σκύλο σας.   

Εάν ο σκύλος σας έχει πεπτικά προβλήματα με την κανονική τροφή, τότε μια τροφή ή λιχουδιά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να τον βοηθήσει να χωνέψει ομαλά τα γεύματά του.