Blog

Πώς να εκπαιδεύσετε μια γάτα: 5 χρήσιμες συμβουλές και ιδέες εκπαίδευσης

Η εύρεση υγιών τρόπων για να κατευθύνετε τη συμπεριφορά της γάτας είναι ζωτικής σημασίας αν πρόκειται να απολαύσετε μια ικανοποιητική σχέση με τη γάτα σας. Τούτου λεχθέντος, η εκπαίδευση της γάτας μπορεί να είναι δύσκολη – γι’ αυτό πιθανώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά.  

Αν θέλετε να μάθετε πώς να εκπαιδεύετε τη γάτα σας, παρακάτω θα βρείτε πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε στο σωστό δρόμο προς την ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς της γάτας σας και την αποθάρρυνση της κακής συμπεριφοράς της. Ίσως μάλιστα μάθετε αρκετά ώστε να μάθετε στα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς σας μερικά διασκεδαστικά κόλπα! 

1) Βρείτε μια επιθυμητή ανταμοιβή, όπως λιχουδιές ή φαγητό  

Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε μια γάτα. Είτε προσπαθείτε να εξημερώσετε ένα τρελό γατάκι είτε εργάζεστε με μια μεγαλύτερη γάτα για να της μάθετε ένα ή δύο κόλπα, πρέπει να ξεκινήσετε με μια νόστιμη ανταμοιβή τροφής.  

Το να ανακαλύψετε ποιες είναι οι αγαπημένες λιχουδιές της γάτας σας ή να χρησιμοποιήσετε υψηλής ποιότητας γατοτροφή ως ανταμοιβή μπορεί να λειτουργήσει καλά. Ορισμένες γάτες ανταποκρίνονται καλά σε υγιεινή ανθρώπινη τροφή (όπως ένα κομμάτι τόνο) που δεν παίρνουν συχνά. Θυμηθείτε να εξισορροπήσετε τις λιχουδιές με την τροφή που σερβίρετε την ώρα του γεύματος για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν τρώει υπερβολικά.   

2) Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα Clicker για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας  

Οι σκύλοι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση με κλικ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μιας σειράς συμπεριφορών – από το να κάθεστε μέχρι να έρχεστε όταν σας καλούν. Κάθε φορά που η γάτα σας εκτελεί την επιθυμητή συμπεριφορά, κάνετε κλικ. Θα χρειαστείτε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές για να συνδέσετε το κλικ με μια θετική ανταμοιβή. Αφού κάνετε κλικ, προσφέρετε τη λιχουδιά ως ανταμοιβή. Η γάτα θα συνδέσει γρήγορα τον ήχο του κλικ με κάτι θετικό και μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των λιχουδιών που δίνετε με την πάροδο του χρόνου. Δίνετε πάντα λιχουδιές κατά περίπτωση, ώστε η γάτα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον ήχο του κλικ. 

3) Κάντε τις συνεδρίες εκπαίδευσης διασκεδαστικές και διαδραστικές  

Οι συνεδρίες εκπαίδευσης πρέπει να είναι διασκεδαστικές και για τους δυο σας. Να θυμάστε ότι η διάρκεια της προσοχής της γάτας σας είναι αρκετά μικρή. Αν η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται ή θέλει να φύγει, αφήστε την. Μην πιέζετε μια συνεδρία εκπαίδευσης αν η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται, γιατί στο τέλος θα απογοητευτείτε και οι δύο. Κρατήστε την εκπαίδευση θετική, χαλαρή και με τον ρυθμό της. Αν δεν είναι διασκεδαστική και επιβραβευτική, δεν θα θέλει να συμμετέχει. 

4) Εφαρμόζετε τάιμ άουτ όταν το παιχνίδι γίνεται πολύ σκληρό  

Οι γάτες μερικές φορές παρασύρονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε με μερικές άσχημες γρατζουνιές ή “δαγκωματιές αγάπης” στα χέρια σας. Όταν αρχίσουν να σκίζουν τα χέρια και τα μπράτσα σας, απομακρυνθείτε απαλά και σταματήστε το παιχνίδι φεύγοντας από την περιοχή. Το σκληρό παιχνίδι περιλαμβάνει οποιαδήποτε συμπεριφορά γρατζουνίσματος ή τσιμπήματος. Ακόμα και αν η συμπεριφορά δεν προκαλεί πόνο, όταν συνεχίζετε το παιχνίδι αφού αρχίσει το ξύσιμο και το δάγκωμα, ενισχύεται ότι αυτή είναι καλή συμπεριφορά – κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αργότερα επώδυνα προβλήματα συμπεριφοράς. Το να απομακρύνεστε προστατεύει όχι μόνο τα άκρα σας, αλλά θα διδάξει στη γάτα σας ότι το σκληρό παιχνίδι ισοδυναμεί με όχι παιχνίδι. 

5) Κατευθύνετε εκ νέου την κακή ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά  

Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι να ανακατευθύνετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε επιθυμητή συμπεριφορά. Αν η γάτα σας θέλει να επιτεθεί στα πόδια σας, πετάξτε της ένα αγαπημένο παιχνίδι για να το κυνηγήσει (και παίξτε συχνά μαζί του). Αν θέλει να ξύσει το κρεβάτι σας, τον καναπέ ή την αγαπημένη σας πολυθρόνα, να έχετε πολλά μαξιλαράκια ξύσματος κοντά σας για να τους τα προσφέρετε όταν έχουν διάθεση για ξύσιμο. 

Χρήσιμες τεχνικές εκπαίδευσης γατών  

Όταν φέρνετε στο σπίτι μια νέα γάτα, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες συμπεριφορές που θέλετε να αποθαρρύνετε. Το ξύσιμο των επίπλων, το σπάσιμο αντικειμένων στο σπίτι σας, το ξύσιμο ή το δάγκωμά σας, το κατούρημα έξω από το κουτί της άμμου και η ακατάλληλη επιθετικότητα γύρω από το φαγητό είναι συνηθισμένα προβλήματα στις γάτες που η σωστή εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη τους. Η άμεση διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς είναι σημαντική, καθώς επιδιώκετε να κάνετε τη γάτα σας μια ευχάριστη προσθήκη στο σπίτι σας και όχι μια ενόχληση. Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές που πρέπει να διδάξετε στη γάτα σας στο πλαίσιο της φροντίδας της γάτας σας. 

Εκπαίδευση της γάτας να μην δαγκώνει 

Το δάγκωμα είναι μια φυσική συμπεριφορά των ζώων στις γάτες, αλλά μπορείτε να τις εκπαιδεύσετε. Κατ’ αρχάς, μην επιτρέπετε ποτέ στη γάτα σας να παίζει με τα χέρια σας, γιατί θα προκληθεί δάγκωμα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι όταν παίζετε. Αν η γάτα σας φαίνεται να έχει διάθεση για δάγκωμα, προσφέρετε ένα παιχνίδι. Εάν η γάτα σας εμπλακεί με ένα μαλακό στόμα, επαινέστε τη γάτα σας. Όταν η γάτα δαγκώνει, τραβήξτε το χέρι σας μακριά και κάντε έναν αρνητικό θόρυβο και σταματήστε αμέσως το παιχνίδι. Σύντομα η γάτα σας θα μάθει ότι το δάγκωμα σημαίνει ότι η διασκέδαση σταματά και πιθανότατα θα σταματήσει τη συμπεριφορά. 

Μάθετε μια γάτα να μην ξύνει τα έπιπλά σας  

Το ξύσιμο είναι επίσης μια φυσιολογική και φυσική συμπεριφορά στις γάτες, και στην πραγματικότητα, οι γάτες πρέπει να ξύνονται για να διατηρούν τα νύχια τους υγιή. Ωστόσο, το ξύσιμο των επίπλων σας δεν είναι καλή συμπεριφορά. Για να εξαλείψετε αυτή τη συμπεριφορά, αγοράστε μερικές ξύστρες και τοποθετήστε τις στρατηγικά στο σπίτι σας. Στη συνέχεια, καλύψτε τον καναπέ σας με ένα σεντόνι που θα το κολλήσετε σφιχτά με ταινία, γεγονός που τον καθιστά μη ελκυστικό για ξύσιμο. Πασπαλίστε με γατόνι τις ξύστρες σας για να τις δελεάσετε να τις χρησιμοποιήσουν. Μπορείτε επίσης να προσαρτήσετε ένα παιχνίδι ραβδί στο στύλο για να το κάνετε ενδιαφέρον. Αν το ξύστρα είναι αρκετά συναρπαστικό, η γάτα σας δεν θα κοιτάξει καν τον καναπέ.