Blog

Ibizan Hound: Ο σκύλος του Αιγύπτιου θεού Ανούβη, Ανάγκες, προσωπικότητα, χαρακτήρας και ιστορία της φυλής, Όλα τα χρήσιμα

Το σκυλί Ibizan Hound διαθέτει μια ξεχωριστή εμφάνιση – κομψότητα και ελαφίσια έκφραση – αλλά και κινήσεις που αντανακλούν σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Η λιτή εμφάνισή του επιτρέπει σε αυτόν τον σκύλο να τρέχει με διπλό βήμα,με μεγάλη ταχύτητα, ευελιξία και αντοχή.

Ibizan Hound, όλα όσα θέλετε να μάθετε για την φυλή

Τύπος: Κυνηγόσκυλο
Βάρος: 20 με 22 κιλά
Ύψος: 57 με 69 εκατοστά
Οικογένεια: Sighthound
Καταγωγή: Ίμπιζα (Βαλεαρίδες Νήσοι)
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα της φυλής: Podenco Ibicenco, Ca Eivissenc, Balearic Dog

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Ibizan Hound

Ο σωματότυπός του του δίνει την ιδιότητα του καταπληκτικού και ικανού άλτη, μπορεί να φτάσει και στα πιο μεγάλα ύψη.
Το σώμα του είναι ελαφρύ και χαριτωμένο. Είναι ένας ψηλός σκύλος με μεσαίο μέγεθος.
Το τρίχωμά του είναι σκληρό, κοντό ή συρμάτινο. Το τύπου συρμάτινο τρίχωμά του μπορεί να φτάσει και τα 7 εκατοστά.

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Ibizan Hound

• Επίπεδο ενέργειας 2/5
• Απαιτήσεις άσκησης 2/5
• Παιχνίδι 2/5
• Αγάπη 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 3/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 3/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 2/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 2/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 3/5
• Φωνητικότητα 3/5


Η υγεία της φυλής Ibizan Hound

• Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται
• Μικρές ανησυχίες: επιληπτικές κρίσεις, αλλεργίες
• Περιστασιακές καταστάσεις: κώφωση, καταρράκτης, αξονική δυστροφία, δυσπλασία του αμφιβληστροειδούς
• Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτι, (ισχίο), (BAER), (θυρεοειδής)
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια
Σημείωση: ευαίσθητο στην αναισθησία βαρβιτουρικού

Ιστορία της φυλής κυνηγόσκυλων της Ibizan Hound

Η φυλή κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα έχει πιθανώς τις ίδιες ρίζες με το φαραωνικό κυνηγόσκυλο και μοιάζει πολύ με τα σκυλιά που απεικονίζονται σε αιγυπτιακούς τάφους και αιγυπτιακά αντικείμενα του θεού Ανούβη.
Οι αρχαίοι φοινικικοί θαλάσσιοι έμποροι ενδέχεται να έφεραν αυτά τα σκυλιά στο νησί των Βαλεαρίδων Ίμπιζα, όπου ήταν σχετικά απομονωμένα. Με την πάροδο των αιώνων, η Ίμπιζα γνώρισε πολλούς ηγεμόνες, υποστηριζόμενους από τους Αιγύπτιους, τους Χαλδαίους, τους Καρχηδόνιους, τους Ρωμαίους, τους Βανδάλους, τους Άραβες και πιο πρόσφατα τους Ισπανούς. Οι Ισπανοί αγρότες χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά για το κυνήγι.

Αυτά τα σκυλιά κατάφεραν να παραμείνουν ανεπηρέαστα από τη διασταύρωση, με λίγες μόνο εξωτερικές επιρροές. Οι σκληρές συνθήκες του νησιού τους ανάγκασαν σε επιλεκτική αναπαραγωγή. Μόνο τα καλύτερα σκυλιά για το κυνήγι των λαγών εκτρέφονταν και επιτρεπόταν η αναπαραγωγή τους. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στην εμφάνιση σκληροτράχηλων, γνήσιων σκύλων αναπαραγωγής. Αυτή η επιλογή δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τους προγόνους. Τα πρώτα κυνηγόσκυλα Ibisan έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950. Αν και η εντυπωσιακή εμφάνιση της φυλής προσέλκυσε την προσοχή, ο σκύλος δεν έγινε κοινό κατοικίδιο.
Σταδιακά, η φυλή απέκτησε δημοτικότητα, μέχρι που αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1979. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα ο σκύλος παραμένει μια σπάνια αλλά όμορφη φυλή.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Το Ibizan Hound διακρίνεται για το κυνηγετικό του ένστικτο και τη διατηρούμενη έντονη αίσθηση της ακοής και της όσφρησης. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούσαν προνόμιο του κυνηγετικού σκύλου, ικανού να κυνηγήσει οτιδήποτε κινείται.
Για το λόγο αυτό, ο χειρισμός του ιβιζάνιου πρέπει να γίνεται σε ασφαλή χώρο ή να διατηρείται με λουρί. Σε αντίθεση με άλλα κυνηγόσκυλα, αυτός ο σκύλος συχνά γαβγίζει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή του παιχνιδιού. Μπορεί να είναι δειλά και καχύποπτα απέναντι στους ξένους. Σε γενικές γραμμές, είναι ήρεμα, στοργικά, ήσυχα και πιστά κατοικίδια.

Χαρακτηριστικά της φυλής κυνηγόσκυλων Ibizan Hound

Το Ibizan Hound είναι ένας ανεξάρτητος και πολύ αθλητικός σκύλος. Χρειάζονται καθημερινή άσκηση και ασφαλή μέρη.
Η ιδανική άσκηση είναι αυτή που επιτρέπει στο σκύλο να τεντώνεται σε πλήρη ταχύτητα, η ανάγκη αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί με μεγάλους περιπάτους ή έντονο τρέξιμο με λουρί.
Οι Ibizan Hound είναι εξαιρετικοί άλτες και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των περιφράξεων στον κήπο και την αυλή. Η εκπαίδευση, η κοινωνικοποίηση και η κατάρτιση πρέπει να ξεκινούν σε νεαρή ηλικία (κουτάβι).

Το λείο τρίχωμα απαιτεί περιοδικό βούρτσισμα και το συρμάτινο τρίχωμα εβδομαδιαίο βούρτσισμα.


Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.