Blog

Καλοκαιρινές ημέρες και σκύλος: Πώς να κρατάτε τα κατοικίδιά σας δροσερά στη ζέστη- Χρήσιμος οδηγός

Κάνει ζέστη – πραγματικά πολύ ζέστη. Και όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο ζεστοί είμαστε εμείς, τόσο περισσότερο νιώθουν τη ζέστη οι σκύλοι μας. Εξάλλου, είναι καλυμμένα με τρίχωμα! Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν ακόμη και διπλό τρίχωμα.

“Το λαχάνιασμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των σκύλων που τους επιτρέπει να δροσίζονται και ακόμη και να εκφράζουν ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή χαρά όταν σας βλέπουν”, λέει η Sadie Cornelius του Canine Journal. “Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπερβολικό λαχάνιασμα είναι σημάδι ότι τα σκυλιά μπορεί να ζεσταίνονται υπερβολικά και ενδεχομένως να πάσχουν από θερμοπληξία”.

Πώς να είναι ο σκύλος σας δροσερό στη ζέστη

Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να ζεσταίνεται υπερβολικά ή ακόμα και να υπερθερμαίνεται, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να προσέξετε, παρακάτω θα βρείτε μερικά κοινά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε. Σύμφωνα με την JoAnna Pendergrass, DVM, άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος υπερθερμαίνεται μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη αναπνοή
  • Ξηρά, κολλώδη ούλα
  • Λήθαργος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Εμετός και διάρροια
  • Κατάρρευση
  • Απώλεια συνείδησης
  • Αποπροσανατολισμός και σύγχυση

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Τι γίνεται με το λαχάνιασμα; Είναι το λαχάνιασμα ένα σημάδι ότι ο σκύλος μου ζεσταίνεται πολύ; Η απάντηση εξαρτάται από την κατάσταση, διότι, ναι, ενώ το λαχάνιασμα μπορεί να σημαίνει θερμοπληξία, δεν σημαίνει πάντα κάτι τέτοιο. Κάποιο λαχάνιασμα είναι φυσιολογικό. Το υπερβολικό λαχάνιασμα -ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα- μπορεί βέβαια να σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να αφυδατωθεί γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

“Όταν οι σκύλοι λαχανιάζουν και αναπνέουν, αναπνέουν υγρασία και ενώ βρίσκονται σε ένα ζεστό περιβάλλον, ένας σκύλος θα λαχανιάσει και θα αναπνεύσει πιο δυνατά, πράγμα που σημαίνει ότι θα αφυδατωθεί πιο γρήγορα και θα χρειαστεί περισσότερη πρόσβαση σε νερό”, εξηγεί ο Dr. Pilossoph, DVM, και σύμβουλος κτηνίατρος της Healthy Paws Pet Insurance.

Σύμφωνα με τον Dr. Pilossoph, τα αξιοσημείωτα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έντονο λαχάνιασμα.

“Για να βοηθήσει στην ενυδάτωση, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου μπορεί να προσφέρει στο σκύλο του κρύο νερό για να τον δροσίσει από μέσα προς τα έξω”, συνιστά ο Dr. Pilossoph. “Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να τους παρέχετε νερό που έχει λεπτά παγάκια που επιπλέουν στο μπολ ή ένα μεγάλο “τούβλο” πάγου μεγαλύτερο από το στόμα τους με πρόσθετες γεύσεις ή παράγοντες γευστικότητας (όπως ζωμό οστών ή φυστικοβούτυρο). Το κύριο σημείο είναι ότι τα σκυλιά πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε νερό και θα πίνουν εκ φύσεως όσο χρειάζονται για να επιβιώσουν”.

Συμβουλή 1: Να έχετε πάντα φρέσκο, δροσερό νερό διαθέσιμο

Η παροχή νερού ανά πάσα στιγμή είναι το ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας παραμένει ενυδατωμένο.

“Δώστε στο σκύλο σας άφθονο δροσερό, φρέσκο νερό για να πιει και προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να βοηθήσετε στην αντικατάσταση των μετάλλων που χάνονται λόγω της αγκομαχίας”, συνιστά ο Cornelius.

Ο Dr. Pilossoph προσθέτει ότι η παροχή απεριόριστης πρόσβασης σε κρύο νερό είναι το κλειδί.

“Το να δίνετε πάντα πρόσβαση στο σκύλο σας σε κρύο νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να του δώσετε τη δυνατότητα να πίνει όποτε το χρειάζεται”, λέει ο Dr. Pilossoph. “Η πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο είναι απλά ο καλύτερος τρόπος – αν ο σκύλος σας νιώσει το άγχος της ζέστης, θα πιει περισσότερο νερό”.

Εκτός από την πρόσβαση σε νερό, ο Dr. Pilossoph συνιστά να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας έναν χώρο με χαμηλή θερμοκρασία για να δροσιστεί: π.χ. πλακάκια ή ξύλινα πατώματα. Μπορείτε επίσης να έχετε έναν ανεμιστήρα σε λειτουργία για να βοηθήσετε στην κυκλοφορία δροσερού αέρα για εσάς, αλλά και για τους τριχωτούς φίλους σας.

Συμβουλή 2: Δροσίστε το σκύλο σας με μια κρύα πετσέτα ή κατεψυγμένα λαχανικά

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σίγουρα λειτουργεί – αρκεί ο σκύλος σας να είναι συνεργάσιμος.

“Τοποθετήστε μια κρύα πετσέτα ή μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά στο κεφάλι του σκύλου σας για να τον βοηθήσετε να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του, αλλά μην την αφήνετε πάνω του για περισσότερο από μερικά λεπτά κάθε φορά”, λέει ο Cornelius. “Αντικαθιστάτε συχνά τις κρύες πετσέτες, επειδή μπορεί να συγκρατούν θερμότητα”.

Συμβουλή 3: Όταν έχετε αμφιβολίες, κάντε μπάνιο το σκύλο σας

Ακριβώς όπως εσείς μπορεί να κάνετε ένα κρύο ντους για να δροσιστείτε από τις σοκαριστικά ζεστές θερμοκρασίες, ένα μπάνιο μπορεί να κάνει καλό στον σκύλο σας μετά την παραμονή του έξω.

“Κάντε ένα δροσερό μπάνιο για το σκύλο σας (το πολύ κρύο μπορεί να προκαλέσει σοκ). Φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι του σκύλου σας υπερυψωμένο για να αποφύγετε την πνευμονία από αναρρόφηση”, συμβουλεύει ο Cornelius. “Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λάστιχο κήπου για να δροσίσετε τον σκύλο σας, αν το μπάνιο δεν είναι επιλογή”.

Σίγουρα δεν θέλετε να βγάλετε βόλτα το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της μέγιστης θερμοκρασίας της ημέρας. Άλλωστε, θα κάνει ζέστη παντού, αλλά ειδικά θα είναι χειρότερα για τις πατούσες τους πάνω στο πεζοδρόμιο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα και να κάψει ακόμη και τις πατούσες του σκύλου σας.

“Όταν έχει πολύ ζέστη και ήλιο έξω, τα πεζοδρόμια και άλλες επιφάνειες μπορεί να ζεσταθούν. Μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και να κάψουν ακόμη και τα πατουσάκια των ποδιών ενός σκύλου”, λέει η Michelle Lugones, DVM και κτηνίατρος στο Best Friends Animal Society. “Αν αισθάνεστε πολύ ζεστή για να τοποθετήσετε το χέρι σας σε μια επιφάνεια για αρκετά δευτερόλεπτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει προβλήματα στον σκύλο σας. Αν κάνει ζέστη έξω, προσπαθήστε να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα σε πιο δροσερές επιφάνειες, όπως στο γρασίδι”.

Τούτου λεχθέντος, προσπαθήστε να τηρείτε μια αυστηρή ρουτίνα περιπάτου που λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες. Ο Cornelius συνιστά μεγαλύτερους περιπάτους πρώτα το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου- οι μεσημεριανοί περίπατοι θα πρέπει να είναι σύντομοι.

Ο Dr. Pilossoph προσθέτει: “Λάβετε υπόψη σας τη θερμοκρασία όταν αποφασίζετε ποια ώρα της ημέρας θα βγάλετε το σκύλο σας βόλτα ή θα τρέξετε. Ο σκύλος σας δεν θα μπορέσει να απολαύσει τη βόλτα, αν γίνει εξαιρετικά ζεστή και ανυπόφορη γι’ αυτόν. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε να τα βγάζετε έξω το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της μέγιστης ζέστης. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να βγάλετε το σκύλο σας έξω νωρίτερα το πρωί ή αργότερα το βράδυ, όταν δροσίζει. Όπως και οι άνθρωποι, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε δροσερό νερό και σε δροσερό χώρο για να ανακάμψει όταν επιστρέψει στο σπίτι”.