Blog

Shih Tzu: Ένας αυτοκρατορικός σκύλος, Επισκόπηση φυλής – Ανάγκες, χαρακτήρας και ιστορία, Όλα τα χρήσιμα

Το Shih Tzu είναι ένας σκληροτράχηλος αλλά πολύ γλυκός σκύλος. Είναι ένας δραστήριος τετράποδος σύντροφος, χαρούμενος και του αρέσει να παίζει και να τρέχει. Το Shih Tzu είναι ένα μίνι σκυλάκι που δεν ξεπερνά τα 7 κιλά.

Shih Tzu, όλα όσα θες να μάθεις για την φυλή

Τύπος: Toy
Βάρος: 4 με 7 κιλά
Ύψος: 20 με 27 εκατοστά
Οικογένεια: Oriental
Καταγωγή: Κίνα, Θιβέτ
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Chrysanthemum Dog – Σκυλί χρυσάνθεμων

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Shih Tzu

Το χαρακτηριστικό μακρύ τρίχωμα του Shih Tzu κρύβει το ανθεκτικό, συμπαγές σώμα του που είναι ελαφρώς μακρύτερο από ότι ψηλό.  Το mini σκυλάκι Shih Tzu έχει ομαλό, αβίαστο βήμα και διανύσει καλή απόσταση. Η έκφρασή του είναι ζεστή, γλυκιά και πλατιά, προσδίδοντας εμπιστοσύνη και φυσικότητα σε όποιον το συναντήσει. Το τρίχωμά του είναι χαρακτηριστικά μακρύ, πυκνό, ίσο και διπλό.
Τα συνήθη χρώματα του είναι: μαύρο, λευκό, καφέ κόκκινο, στικτό, καφεκόκκινο και λευκό, ανοιχτό καφέ, σκούρο καφέ, άσπρο κα μαύρο, μπλε.

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Shih Tzu

• Επίπεδο ενέργειας 3/5
• Απαιτήσεις άσκησης 1/5
• Παιχνίδι 4/5
• Αγάπη 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 4/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 4/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 2/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 4/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 5/5
• Φωνητικότητα 3/5

Η ιστορία της ράτσας

Το Shih Tzu (ή πιο σωστά, Shih Tzu Kou) σημαίνει Lion Dog, χαρακτηρίζοντας τη φυλή ως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ζώα στην Κίνα λόγω της σχέσης του με τον Βουδισμό.
Η φυλή συνδέεται περισσότερο με την Κίνα, όμως είναι πιο πιθανό η προέλευσή τους να είναι το Θιβέτ από τον 17ο αιώνα, όπου ήταν ο ιερός σκύλος. Το Shih Tzu, όπως είναι γνωστό σήμερα, αναπτύχθηκε πιο ξεχωριστά στην Κίνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτοκράτειρας Cowi (Tz’u-shi, 1861–1908). Το Σιχ Τσου και το Πεκινουά έχουν παρόμοιες ιστορίες. Ωστόσο το Σιχ Τσου διαφοροποιείται από το Πεκινουά στην κινέζικη τέχνη από την παρουσία λοφίων το μαλλί του κεφαλιού τους, δημιουργώντας μια κορυφή ή αλλιώς ή pien-ji.
Το Shih Tzu ήταν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ και ήταν πολύτιμο από τη βασιλική οικογένεια.
Με την λεηλάτηση του παλατιού από τους βρετανούς, η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε. Το Shih Tzu εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ως το Lhassa Terrier ή το Θιβετιανό Poodle. Το 1935, εκτέθηκαν ως Lhassa Lion Dog. Εκείνη την εποχή, έγινε πολύ δημοφιλής.
Μια παρόμοια κατάσταση σύγχυσης υπήρχε στην Αγγλία, όπου οι Lhasa Apso και Shih Tzu ενώθηκαν και οι δύο ως το Apso (που σημαίνει δασύτριχος).
Οι δύο φυλές χωρίστηκαν το 1934 σε δύο ξεχωριστές φυλές, με μικρότερα κρανία και μύτη σε σύγκριση με το Πεκινουά. Αυτή η φυλή είχε το όνομα Shih Tzu. Η φυλή άρχισε να αποκτά φήμη κα στη Αμερική από το 1960, ενώ το 1969 αναγνωρίστηκε από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο. Η δημοτικότητά τους συνέχισε να αυξάνεται και πλέον είναι μια από τις πιο δημοφιλής φυλές μίνι σκύλων.

Πληροφορίες για την υγεία της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: CHD
• Μικρές ανησυχίες: νεφρική δυσπλασία, εντροπία, τριχίαση, PRA, KCS, ωτίτιδα εξωτερικά, παράκαμψη portacaval, βουβωνική κήλη, επιγονατίδα
• Περιστασιακές καταστάσεις: καταρράκτης και οδοντικά προβλήματα
• Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτι, ισχίο, DNA για νεφρική δυσπλασία
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 11–14 χρόνια

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα της φυλής

Είναι πολύ στοργικά σκυλιά με τις οικογένειές τους και συχνά τα πάνε καλά με τα παιδιά. Όπως συμβαίνει και με άλλες φυλές, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση θα πρέπει να αρχίσουν όταν ο σκύλος σας είναι κουτάβι. Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση και η εκγύμναση πρέπει πάντα να συνοδεύονται από θετική ενίσχυση, όπως έπαινος, λιχουδιές, βόλτες, θετικοί χαιρετισμοί και τόνος φωνής, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει επιθυμητές συμπεριφορές, κόλπα και κανόνες.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά φυλής

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας μικρός σκύλος, το Shih Tzu απαιτεί καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα χωρίς λουρί. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ιδανικά για χαλαρό χρόνο σε εσωτερικούς χώρους παίζοντας παιχνίδια ή για σύντομες βόλτες με λουρί σε κοντινό πάρκο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανέχονται τα ζεστά κλίματα. Το πολυτελές, μακρύ τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα κάθε δεύτερη μέρα. Μπορούν επίσης να κουρευτούν σε ένα κατάστημα καλλωπισμού.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να περιγράφουν καλά τη φυλή, τα σκυλιά έχουν επίσης τη δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες με την εκπαίδευση. Μιλήστε με ένα πρακτορείο υιοθεσίας Μπορείτε να βρείτε ένα κουτάβι για να το δώσετε στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.