Blog

Tibetan Spaniel: Η Θιβετιανή σειρήνα, Επισκόπηση φυλής – Ανάγκες, χαρακτήρας και ιστορία, Όλα τα χρήσιμα Χρήσιμα

Μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Tibetan Spaniel είναι: ανεξάρτητος, τολμηρός, πεισματάρης, ευαίσθητος και δεκτικός. Είναι σκυλάκια που έχουν μια χαρούμενη γενικότερη στάση και απολαμβάνουν να βρίσκονται με την οικογένειά τους – είτε στο σπίτι είτε έξω σε βόλτες και παιχνίδια.

Tibetan Spaniel, όλα όσα θες να μάθεις για την φυλή

Τύπος: Μη αθλητικά
Βάρος: 4 με 6 κιλά
Ύψος: περίπου 25 εκατοστά
Οικογένεια: Oriental
Καταγωγή: Θιβέτ
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: δεν αναφέρονται

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Tibetan Spaniel

• Επίπεδο ενέργειας 3/5
• Απαιτήσεις άσκησης 2/5
• Παιχνίδι 3/5
• Αγάπη 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 4/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 1/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 3/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
• Φωνητικότητα 5/5

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα της ράτσας Tibetan Spaniel

Είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο ζώο και ευχάριστο μέλος της οικογένειάς σας. συνήθως είναι φιλικά με άλλα σκυλιά ή άλλα κατοικίδια ζώα αλλά μπορεί να είναι επιφυλακτικά με τους αγνώστους.
Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και σε αυτή την φυλή, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινά όταν το σκυλάκι σας είναι κουτάβι. Να θυμάστε πως πάντα η εκπαίδευση και η προπόνηση πρέπει να συνοδεύεται από θετική ενίσχυση – επαίνους, λιχουδιές, βόλτες, θετική προσφώνηση και τόνος φωνής – για να μπορέσει ο σκύλος σας να μάθει τις επιθυμητές συμπεριφορές, τα κόλπα και τους κανόνες.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής Tibetan Spaniel

Οι ανάγκες του σκύλου Tibetan Spaniel είναι ελάχιστες αλλά καθημερινές. Οι ανάγκες του για άσκηση μπορούν να καλυφθούν με παιχνίδι μέσα στο σπίτι ή σε περιφραγμένη αυλή, με έναν σύντομο περίπατο με λουρί. Αυτή η φυλή είναι κατάλληλη για την ζωή σε ένα διαμέρισμα και συνήθως δεν τους αρέσει ο ζεστός καιρός. Το τρίχωμά τους χρειάζεται βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα για απομάκρυνση των νεκρών τριχών.

Πληροφορίες για την υγεία της φυλής Tibetan Spaniel

Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται
• Μικρές ανησυχίες: επιγονατίδα, καταρράκτης
Περιστασιακές καταστάσεις: PRA, portacaval shunt
Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατο, μάτι (DNA για PRA)
Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Tibetan Spaniel: 12–15 χρόνια

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή Θιβετιανό Σπάνιελ

Το Θιβετιανό Σπάνιελ είναι μακρύτερο από το ύψος του και έχει μικρότερο κεφάλι σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα του. Τα μάτια έχουν έντονη έκφραση και το στόμα είναι στραμμένο προς τα κάτω. Το τρίχωμα είναι διπλής στρώσης με ένα επίπεδο, μεταξένιο εξωτερικό τρίχωμα μεσαίου μήκους. Η ουρά είναι φουντωτή και το μακρύ τρίχωμα είναι μακρύτερο ανάμεσα στα πόδια. Τα χρώματα του τριχώματος είναι συνήθως μαύρο, κρεμ, λευκό, μαύρο και μπλε, χρυσό και κόκκινο.

Ιστορία του Θιβετιανού Σπάνιελ

Η ιστορία του θιβετιανού σπανιέλ είναι συνυφασμένη με τις αρχές και τις πεποιθήσεις του θιβετιανού βουδισμού. Σε μια κοσμική μορφή του βουδισμού, το λιοντάρι πίστευαν ότι ακολουθούσε τον Βούδα σαν σκύλος και θεωρούνταν σημαντικό σύμβολο. Τα μικρά σκυλιά, όπως το λιοντάρι που ακολουθούσε τον μοναχό-λάμα, θεωρούνταν υψηλά ως σύμβολα του ιερού λιονταριού.
Ο σκύλος του Πεκίνου, ένας σκύλος που μοιάζει πολύ με το λιοντάρι, δημιουργήθηκε επίσης στην Κίνα. Το θιβετιανό σπανιέλ είναι το πρωτότυπο άλλων μικρών σκύλων που εκτρέφονται στα μοναστήρια. Αυτά τα μικρά σκυλιά ήταν πολύ διακοσμητικά, αλλά λειτουργούσαν και ως ένα είδος σειρήνας. Χρησίμευαν επίσης ως σκύλοι προσευχής που γύριζαν τους τροχούς προσευχής σε μικρούς διαδρόμους.
Το Θιβετιανό Σπάνιελ ήρθε στη Βρετανία το 1800, αλλά ήταν μια άγνωστη φυλή μέχρι τη δεκαετία του 1920. Ο Gries, γνωστός για την προώθηση του θιβετιανού σπανιέλ, απέκτησε αρκετά από αυτά τα σκυλιά. Μόνο ένα από αυτά, το Skide, επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι απόγονοί του υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Το νέο ξεκίνημα του Θιβετιανού Σπάνιελ ξεκίνησε το 1940, όταν αρκετά σκυλιά έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός ζευγαριού Άγγλων που ζούσε στο Σικκίμ.
Το 1960 έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η φυλή αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1984. Αν και η φυλή δεν είναι πολύ δημοφιλής και δεν έχει πολλούς οπαδούς, οι ιδιοκτήτες Θιβετιανών Σπάνιελ αγαπούν τα Θιβετιανά Σπάνιελ τους για την ιδιοσυγκρασία και τα χαρακτηριστικά τους.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.